A- A+
SOS! Ποιοι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Power Pass ...χωρίς λόγο - Τι πρέπει να κάνετε

Τον κίνδυνο να μην λάβουν την επιδότηση που δικαιούνται για τους λογαριασμούς ρεύματος, ακόμη κι αν έχουν υποβάλλει τη σχετική αίτηση, αντιμετωπίζουν χιλιάδες πολίτες.

Πρόκειται για συστημικό πρόβλημα, το οποίο σχετίζεται με την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ποιο είναι το πρόβλημα

Ειδικότερα, για όσους υπέβαλαν αίτημα για το Power Pass και στη συνέχεια έκαναν τη δήλωσή τους για τα εισοδήματα του 2021, η αίτηση για το επίδομα ηλεκτρικής ενέργειας επιστρέφει στην αρχική της κατάσταση.

Δηλαδή, σε κατάσταση «Προς υποβολή», ακόμη κι αν βρισκόταν «Υπό εκκαθάριση» νωρίτερα.

Ο λόγος είναι ότι η φορολογική δήλωση, υπερισχύει συστημικά της αίτησης για το Power Pass, με αποτέλεσμα η υποβολή της τελευταίας να ακυρώνεται.

Το πρόβλημα υπάρχει ακόμη κι αν δεν έχει γίνει αλλαγή στη διεύθυνση της κατοικίας του αιτούντος στη φορολογική δήλωση.

ADVERTISEMENT

Τι πρέπει να κάνετε

Όσοι λοιπόν υποβάλλατε πρώτα την αίτηση για το Power Pass και μετά τη φορολογική σας δήλωση, θα πρέπει να μπείτε στην πλατφόρμα των αιτήσεων για το επίδομα.

Εάν η αίτησή σας εκεί βρίσκεται σε κατάσταση «Προς υποβολή», θα πρέπει να την υποβάλλετε εκ νέου.

Καλό θα ήταν να ελέγξετε και πάλι τα στοιχεία για την κατοικία σας στην εφαρμογή του Power Pass, ώστε εάν έχει προκύψει κάποια αλλαγή να διορθώσετε τη διεύθυνση.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα προθεσμία για την υποβολή των αιτημάτων είναι η 5η Ιουλίου. Αν δεν κάνετε την υποβολή έως τότε, θα χάσετε την επιδότηση.

ADVERTISEMENT

Η διαδικασία της αίτησης

Η αίτηση υποβάλλεται στο vouchers.gov.gr. H λειτουργία της πλατφόρμας είναι ιδιαίτερα απλή. Αναλυτικά:

1. Εισέρχεστε στην πλατφόρμα με τους κωδικούς σας στο Taxisnet και επιβεβαιώνετε ότι τα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, έτος γέννησης) που εμφανίζονται είναι σωστά.

2. Επιλέγετε αν επιθυμείτε να υποβάλετε αίτηση για εσάς ή για προστατευόμενο μέλος της οικογένειάς σας.

3. Στην οθόνη εμφανίζονται τα στοιχεία της κύριας κατοικίας ανά μήνα (διεύθυνση και αριθμός παροχής). Τα στοιχεία αυτά μπορείτε:

• είτε να τα επιβεβαιώσετε,

• είτε να τα τροποποιήσετε μέσω της πλατφόρμας «Δήλωση Κύριας Κατοικίας για Power Pass» η οποία έχει υλοποιηθεί από την ΑΑΔΕ. (περισσότερες λεπτομέρειες στη σχετική ερώτηση).

4. Στην ίδια σελίδα εμφανίζονται και τα πεδία ώστε να συμπληρώσετε το e-mail σας, το IBAN και το όνομα του τραπεζικού ιδρύματος όπου τηρείται ο τραπεζικός σας λογαριασμός.

5. Πατώντας «Υποβολή», ολοκληρώνετε τη διαδικασία κατάθεσης της αίτησης.

ADVERTISEMENT

Διόρθωση κατοικίας

Αν τα στοιχεία της κύριας κατοικίας που εμφανίζονται στην πλατφόρμα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, θα χρειαστεί να μεταβείτε στο https://www1.aade.gr/saadeapps3/powerpass/katoikia.

Επίσης, μπορείτε να μεταφερθείτε στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «Δήλωση Κύριας Κατοικίας για Power Pass» μέσω του vouchers.gov.gr, κάνοντας κλικ στο σχετικό πεδίο που εμφανίζεται κάτω από τα στοιχεία πρώτης κατοικίας.

Τα στοιχεία που θα δηλώσετε στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ καταχωρίζονται αμέσως.

Έτσι, αφού συμπληρώσετε τα σωστά στοιχεία πρώτης κατοικίας, μπορείτε να επιστρέψετε στην πλατφόρμα του Power Pass και να ολοκληρώσετε την αίτησή σας.