A- A+
Σοκ! Επιτόκια 0% σε προθεσμιακές καταθέσεις έως 50.000 ευρώ - Κίνηση από Eurobank

Μετά την Τράπεζα Πειραιώς που πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε μείωση στα προθεσμιακά επιτόκια, ακολούθησε την Τρίτη 23/2 η Eurobank με πολύ μεγάλες περικοπές.

Οι μειώσεις στα επιτόκια των λογαριασμών προθεσμίας της Eurobank είναι σαρωτικές, με αποτέλεσμα οι ετησιοποιημένες αποδόσεις για ποσά έως 50.000 ευρώ να φτάνουν το 0,01% και αυτό πριν από φόρους.

Πρόκειται ουσιαστικά για άτοκους λογαριασμούς. Για να πετύχει ο καταθέτης μία «χειροπιαστή» απόδοση θα πρέπει είτε να επιλέξει ένα προϊόν που προσφέρει εκτός από τόκους και επιβράβευση σε είδος ή να έχει ένα πολύ μεγάλο ποσό.

Και στην τελευταία περίπτωση μην φανταστείτε ότι θα πάρει και τίποτα σπουδαίο.

Με βάση το τελευταίο δελτίο επιτοκίων της Eurobank, η οροφή στα επιτόκια φτάνει το 0,06%, κι αυτό για ποσά άνω των 100.000 ευρώ.

Τα νέα δεδομένα

Πλέον, το σαφάρι των αποδόσεων στις προθεσμιακές καταθέσεις των συστημικών ομίλων είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Για να πετύχει κάποιος μία αξιοπρεπή απόδοση θα πρέπει είτε να τοποθετήσει τα χρήματά του σε μη συστημική τράπεζα, πχ. Attica Bank ή να επιλέξει προϊόν συνδυασμού προθεσμιακής κατάθεσης - αμοιβαίων κεφαλαίων.

Προϊόντα αυτής της κατηγορίας προσφέρουν σήμερα οι Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς.

Σε γενικές γραμμές, όσο πιο μεγάλο είναι το ποσοστό των χρημάτων που τοποθετείται σε αμοιβαία κεφάλαια, τόσο πιο υψηλό είναι και το επιτόκιο της προθεσμιακής κατάθεσης.

ADVERTISEMENT

Τα διαθέσιμα προϊόντα

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν προγράμματα στην αγορά που προσφέρουν επιτόκιο έως και 0,70%, υπό την προϋπόθεση ότι το 50% της επένδυσης θα τοποθετηθεί σε αμοιβαίο κεφάλαιο.

Το ελάχιστο ποσό της συνολικής επένδυσης ξεκινά, ανάλογα με την τράπεζα, από χαμηλά επίπεδα, που μπορεί να είναι της τάξης των 15.000 ευρώ.

Προσοχή χρειάζεται στο ύψος των προμηθειών που σας επιβάλλεται όταν αγοράζετε αμοιβαία κεφάλαια, που συνήθως κυμαίνεται στα επίπεδα του 1% επί της επένδυσής σας.

Ανάλογα με το επενδυτικό σας προφίλ μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ:

  • Fund of Funds
  • Μετοχικά Α/Κ
  • Ομολογιακά Α/Κ
  • Μικτά Α/Κ

ADVERTISEMENT

Παράδειγμα

Έστω ότι τοποθετείτε 100.000 ευρώ σε συνδυαστικό πρόγραμμα με αναλογία προθεσμιακής κατάθεσης και αμοιβαίων κεφαλαίων στο 50-50.

Δηλαδή τοποθετείτε 50.000 ευρώ σε προθεσμιακή κατάθεση διάρκειας 3 μηνών με επιτόκιο 0,70% και 50.000 ευρώ σε αμοιβαία κεφάλαια.

Από την προθεσμιακή κατάθεση θα λάβετε στο τρίμηνο τόκους μετά φόρους ύψους 74,3 ευρώ.

Από εκεί και πέρα το τελικό σας όφελος θα προκύψει από την πορεία του αμοιβαίου κεφαλαίου.

Αν πετύχει στο τρίμηνο απόδοση 2% και αποφασίσετε να ρευστοποιήσετε την επένδυσή σας, θα λάβετε πέραν από τους τόκους και 500 ευρώ από το αμοιβαίο κεφάλαιο, αφού έχει πληρωθεί η προμήθεια εισόδου.

Άρα σύνολο στο τρίμηνο 574,30 ευρώ.