A- A+
Σκέψεις για εξόφληση του φετινού φόρου εισοδήματος ακόμη και σε 8 δόσεις λόγω κορωνοϊού

Διάφορα σενάρια για το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του φόρου εισοδήματος που θα προκύψει από τις δηλώσεις του 2020 επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών.

Η εφαρμογή στο Taxis για την υποβολή των εφετινών δηλώσεων έχει ήδη ανοίξει και η προθεσμία για τη συμπλήρωσή της είναι η 30ή Ιουνίου.

Δεν αποκλείεται όπως κάθε χρόνο να δοθεί παράταση μερικών εβδομάδων στην παραπάνω προθεσμία για τη διευκόλυνση των φορολογούμενων και των λογιστών.

Ωστόσο, αυτό που δεν πρόκειται να αλλάξει είναι η καταληκτική ημερομηνία της πρώτης δόσης του φόρου που θα προκύψει από τις δηλώσεις και η οποία θα είναι η 31η Ιουλίου.

Το σύστημα εξόφλησης

Από εκεί και πέρα όμως, στο υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν ακόμη καταλήξει στον τρόπο πληρωμής του φόρου εισοδήματος.

Εάν ισχύσει το περυσινό σύστημα, ο φόρος θα πληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουλίου, του Σεπτεμβρίου και του Νοεμβρίου.

Ωστόσο, εξετάζονται και άλλα σενάρια στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, δεδομένης της πίεσης των εφετινών εισοδημάτων των φορολογούμενων.

Έτσι, έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων η εξόφληση του φόρου να ξεκινήσει τον Ιούλιο μεν, αλλα να γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις, από τον Ιούλιο του 2020 έως και το Φεβρουάριο του 2021.

Το κέρδος με τις πιστωτικές

Ανεξάρτητα από τον τρόπο εξόφλησης του φόρου, οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών θα έχουν τη δυνατότητα και εφέτος να πληρώσουν το σύνολο του φόρου ή κάθε μία εκ των δόσεων, σε έως και 12 άτοκες δόσεις.

Με τον τρόπο αυτό, εάν δοθεί έκπτωση για εφάπαξ πληρωμή του συνόλου του φόρου, θα μπορέσουν να την επωφεληθούν και ταυτόχρονα να κάνουν την αποπληρωμή τους σε άτοκες δόσεις.

Εξάλλου, η πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων αποφέρει σε ορισμένες κάρτες έξτρα όφελος, μέσω των προγραμμάτων επιβράβευσης.

Μπορείτε να δείτε ποιες κάρτες επιβραβεύσουν τις πληρωμές προς την εφορία με το εργαλείο σύγκρισης προγραμμάτων επιβράβευσης του Moneyonline,