A- A+
Συνεχίζεται η έκπτωση 25% για παλαιούς φόρους πληττόμενων - Τέλος για νέες οφειλές

Την πρόθεσή της να συνεχίσει το σύστημα των εκπτώσεων του 25% στους φόρους που πληρώνονται στην ώρα τους από πληττόμενους, γνωστοποίησε η κυβέρνηση.

Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε τη διατήρηση των εκπτώσεων φόρων για κάποιες οφειλές.

Η έκπτωση αυτή θα αφορά τους επόμενους μήνες πληττόμενες επιχειρήσεις, αλλά και ενδεχομένως ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια, λόγω της έκπτωσης του 40% που θεσπίστηκε από το κράτος για το διάστημα Μάρτιος - Μάιος 2020.

Ωστόσο, ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι η έκπωση του 25% δεν θα αφορά τις πληρωμές ΦΠΑ ή νέες οφειλές που δημιουργούνται, όπως συνέβη το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι φόροι με ημερομηνία πληρωμής εντός του Μαίου έχουν πάρει αναστολή για 4 μήνες για επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση και για ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν και το Μάιο χαμηλότερα ενοίκια.

Δεν έχει ωστόσο ανακοινωθεί εάν θα δοθεί έκπτωση στην περίπτωση που πληρωθούν στην ώρα τους.

Τέλος στην έκπτωση στα ενοίκια

Υπενθυμίζεται ότι επιχειρήσεις που έκλεισαν με εντολή δημόσιας αρχής δικαιούνται έκπτωση 40% στα ενοίκια Μαρτίου, Απριλίου και Μαίου, ενώ επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού, έχουν το ίδιο όφελος για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η μείωση των ενοικίων θα συνεχισθεί και τον Ιούνιο, αλλά για συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων.

Πρόσθεσε δε ότι δεν αποκλείεται να επεκταθεί για κάποιους κλάδους και το καλοκαίρι, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει πρόβλεψη και για τους ιδιοκτήτες των μισθωμένων ακινήτων.

Η αποζημίωση των ιδιοκτητών

Εν των μεταξύ θέμα ημερών είναι οι ανακοινώσεις των μέτρων στήριξης των εκμισθωτών που είχαν απώλειες στο εισόδημά τους, λόγω της έκπτωσης του 40%.

Ο λόγος γίνεται για ιδιοκτήτες ακινήτων που τα μισθώνουν ως επαγγελματική στέγη σε επιχειρήσεις που πλήττονται ή έκλεισαν με εντολή δημόσιας αρχής και ως πρώτη κατοικία σε εργαζομένους με σύμβαση εργασίας σε αναστολή.

Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να καλύψει μέρος αυτής της ζημιάς που υπέστησαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων με εκπτώσεις στους φόρους, ήδη από εφέτος.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζει τα εξής:

1) Έκπτωση 25% για πληρωμή δόσεων

Ήδη προσφέρει τη δυνατότητα αναστολής πληρωμών δόσεων προς την εφορία για τους μήνες που δεν εισέπραξαν το σύνολο του ενοικίου.

Η αναστολή ισχύει για 4 μήνες, χωρίς την επιβολή τόκων και προσαυξήσεων.

Ωστόσο, εάν οι φόροι πληρωθούν στην ώρα τους, ο φορολογούμενους κερδίζει έκπτωση 25% επί του ποσού κάθε δόσης.

2) Συμψηφισμός με φόρους

Το δεύτερο μέτρο που εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών είναι ένα μέρος της χασούρας των ιδιοκτητών να συμψηφιστεί με φόρους, εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ, που θα βεβαιωθούν εφέτος.

Ακόμη πάντως δεν έχει αποφασιστεί το ποσοστό επί των ενοικίων που χάθηκαν, το οποίο θα επιστρέφεται στο φορολογούμενο.

Αν πχ. οριστεί στο 50% των απωλειών, και ο ιδιοκτήτης ακινήτων έχασε ενοίκια ύψους 2.000 ευρώ λόγω του μέτρου της έκπτωσης του 40%, τότε θα του αφαιρεθεί το ποσό των 1.000 ευρώ από τους φορους που θα πληρώσει.

Οι τελικές ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης αναμένεται να γίνουν μέσα στο Μάιο.