A- A+
Συνεχίζεται η έκδοση νέων χρεωστικών - Στα 67 ευρώ η μέση συναλλαγή

Παρά τη μεγάλη άνοδο του αριθμού των καρτών μετά την επιβολή των capital controls, η αύξηση τους συνεχίζεται, καθώς εκδίδονται ολοένα και περισσότερες χρεωστικές κάρτες.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, το α΄ εξάμηνο του 2019 ο συνολικός αριθμός των καρτών πληρωμών σε κυκλοφορία παρουσίασε αύξηση κατά 539 χιλ. (+4%), σε σχέση με το β΄ εξάμηνο 2018.

Στο τέλος αυτής της περιόδου κυκλοφορούσαν στην ελληνική αγορά συνολικά 17,7 εκατ. κάρτες, εκ των οποίων 14,9 εκατ. χρεωστικές και 2,8 εκατ. πιστωτικές κάρτες.

Η προαναφερθείσα αύξηση προέρχεται από την έκδοση νέων χρεωστικών καρτών, καθώς εκδόθηκαν επιπλέον 540 χιλ. κάρτες (+4%).

Στον αντίποδα, εμφάνισε μείωση του αρθμού των πιστωτικών καρτών συγκριτικά με το β΄ εξάμηνο 2018.

Έπεσαν οι συναλλαγές

Σε αντίθεση με την αύξηση του αριθμού των καρτών πληρωμών, τόσο ο συνολικός αριθμός των συναλλαγών όσο και η συνολική α-ξία των συναλλαγών που διενεργήθηκαν με κάρτες το α΄ εξάμηνο 2019 μειώθηκαν σε σχέση με το β΄ εξάμηνο 2018.

Συγκεκριμένα, ο όγκος των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών ανήλθε σε 438,3 εκατ. παρουσιάζοντας μείωση 16%.

Αντίστοιχα, η αναλογούσα αξία διαμορφώθηκε στα 29,6 δισεκ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση κατά 16%.

Η μείωση αυτή αποδίδεται εν μέρει στην υποχώρηση της κατανάλωσης το προηγούημενο διάστημα, αλλά και στην έλλειψη ισχυρών κινήτρων για τη χρησιμοποίησή τους.

Κάναμε 25 συναλλαγές

Όσον αφορά το μέσο αριθμό συναλλαγών ανά κάρτα, εμφανίζεται μειωμένος στις 25 συναλλαγές, έναντι 30 το προηγούμενο εξάμηνο.

Οι χρεωστικές κάρτες συνεχίζουν να αποτε-λούν το κύριο υποκατάστατο των μετρητών, με το μέσο αριθμό συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα να ανέρχεται σε 26, από 32 το προηγούμενο εξάμηνο.

Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα παραμένει σταθερός στις 20 συναλλαγές για δεύτερο διαδοχικό εξάμηνο.

Στη μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα παρατηρείται μείωση κατά 19% συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο, με την απόλυτη αξία να ανέρχεται σε 1.668 ευρώ.

Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση της μέσης αξίας συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα κατά 20%, η οποία διαμορφώθηκε σε 1.777 ευρώ.

Αντίστοιχα, η μέση αξία συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα μειώθηκε κατά 4,5% και διαμορφώθηκε σε 1.089 ευρώ.

Μέση αγορά 67 ευρώ

Η μέση αξία ανά συναλλαγή για το σύνολο των καρτών διατηρήθηκε στο ίδιο επίπεδο σε σχέση με το β΄ εξάμηνο 2018 και ανήλθε σε 67 ευρώ.

Στις επιμέρους κατηγορίες καρτών, η μέση αξία ανά συναλλαγή με χρήση χρεωστικής κάρτας ανήλθε σε 70 ευρώ, παρουσιάζοντας ποσοστιαία αύξηση κατά 1%.

Την ίδια περίοδο η μέση αξία ανά συναλλαγή με χρήση πιστωτικής κάρτας μειώθηκε κατά 4,7% και διαμορφώθηκε σε 54 ευρώ συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο.