A- A+
Συμφωνία για τα «κόκκινα» στεγαστικά - Ποιοι δικαιούνται «κούρεμα» του χρέους
Ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων δύο ταχυτήτων, ανάλογα με το εισόδημα και την περιουσία του δανειολήπτη, προβλέπει η συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών.

Ειδικότερα, οι οφειλέτες θα κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το εισόδημά τους και την αντικειμενική αξία της α΄ κατοικίας τους.

Οι πιο φτωχοί θα δικαιούνται αυτόματα ρύθμιση του χρέους, ενώ οι πιο εύποροι προστασία υπό προϋποθέσεις.

Οι δύο κατηγορίες

Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται μία κατηγορία που περιλαμβάνει το 25% των δανειοληπτών, οι οποίοι θα μπαίνουν χωρίς άλλη προϋπόθεση στο νόμο Κατσέλη, δε θα χάνουν σε καμία περίπτωση την κατοικία τους, και θα επιτυγχάνουν γενναία ρύθμιση του χρέους τους.

Η δεύτερη κατηγορία, που αποτελείται από τα στεγαστικά δάνεια της μεσαίας τάξης, θα πρέπει να αποδείξει πως δεν είναι σε θέση να πληρώσει τη μηνιαία δόση.

Αναλυτικότερα:

1) Αυτόματη προστασία

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν τα στεγαστικά που έχουν χρηματοδοτήσει κύριες κατοικίες αντικειμενικής αξίας έως 170.000 ευρώ.

Το ανώτατο εισόδημα ωστόσο δεν πρέπει να ξεπερνά τις 8.180 ευρώ για άγαμο και τις 13.917 ευρώ για ζευγάρι, ενώ για κάθε τέκνο θα προστίθενται 3.361 ευρώ, όριο τα 20.639 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια.

Οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες θα προστατεύονται απόλυτα από τους πλειστηριασμούς, ενώ εάν δεν μπορούν το δημόσιο θα καλύπτει μέρος της δόσης τους, με κονδύλια που σε ετήσια βάση μπορεί να φτάνουν τα 100 εκατ. ευρώ.

2) Ρύθμιση υπό προϋποθέσεις

Στη δεύτερη κατηγορία θα εντάσσονται όσοι αποδείξουν πως έχουν έρθει σε αδυναμία να πληρώσουν τη δόση τους.

Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση η αντικειμενική αξία της α΄ κατοικίας τους να μην ξεπερνά τις 230.000 ευρώ.

Επιπρόσθετα τίθεται εισοδηματικό όριο στις 35.086 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια, στις 23.659 ευρώ για ζευγάρι και στις 13.906 ευρώ για άγαμους.

Όσοι εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία θα εξασφαλίζουν ρύθμιση του δανείου τους έως το 2018, για μία τριετία δηλαδή, και στη συνέχεια η περίπτωσή τους θα επανεξετάζεται.

Η ρύθμιση θα γίνεται με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης που καθορίστηκαν με τον κώδικα δεοντολογίας για τα «κόκκινα» δάνεια.