A- A+
Σήμερα οι προτάσεις των μνηστήρων για την εξαγορά του ΤΤ – Τι συζητείται στην αγορά
Τις προσφορές τους για την εξαγορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα υποβάλλουν σήμερα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) οι ενδιαφερόμενοι τραπεζικοί όμιλοι.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο μετά την ομαλή εξυγίανσή του και την μίνι αναδιάρθρωσή του τους τελευταίους μήνες, έχει καταστεί η «πολύφερνη νύφη» του τραπεζικού συστήματος.

Οι βασικοί λόγοι είναι οι εξής:

- Διαθέτει καταθέσεις 11 δισ. ευρώ

- Διατηρεί δείκτη δανείων προς καταθέσεις στα επίπεδα του 65%

- Το μισθολογικό του κόστος σε σχέση με την παλαιά τράπεζα έχει υποχωρήσει κατά 53%, μετά την επιτυχημένη εθελούσια έξοδο 600 εργαζομένων που ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες

- Το χαρτοφυλάκιο δανείων του αποτελείται κατά κύριο λόγο από στεγαστικά δάνεια, 5 από το σύνολο των 7 δισ. ευρώ, τα οποία διαθέτουν επαρκείς καλύψεις

- Οι επισφάλειες κινούνται στο μισό του μέσου όρου της αγοράς, περίπου στο 13%

Οι ενδιαφερόμενοι

Είναι προφανές ότι όποια τράπεζα εξαγοράσει το ΤΤ, θα αποκτήσει ισχυρό προβάδισμα στην εγχώρια αγορά, καθώς θα επιτύχει σημαντική βελτίωση των περισσότερων δεικτών της.

Προσφορά θα καταθέσουν σίγουρα η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και η Eurobank, ενώ μέχρι την τελευταία στιγμή ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο εκδήλωσης ενδιαφέροντος και από την Τράπεζα Πειραιώς.

Πρόταση εξαγοράς είναι πιθανό να καταθέσει και το αμερικανικό fund Oaktree Capital Management, εκπρόσωποι του οποίου παρακολούθησαν την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα παρουσίαση του ΤΤ σε συνάντηση που είχαν με στελέχη της ελληνικής τράπεζας.

Κυβέρνηση Vs Τρόικα

Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι για μία ακόμη φορά κυβέρνηση και τρόικα διαφωνούν στον τρόπο χειρισμού ενός σοβαρού ζητήματος που αφορά τον τραπεζικό κλάδο.

Όπως εξηγούν, η κυβέρνηση φέρεται να επιδιώκει την πώληση του ΤΤ σε μία εκ των Alpha και Εθνική, οι οποίες αναμένεται να καταθέσουν καλύτερες προσφορές, σε σχέση με τη Eurobank.

Σε αυτήν την περίπτωση, η τελευταία θα αποδυναμωθεί, καθιστώντας δύσκολη την έστω και μερική ιδιωτικοποίησή της. Με τον τρόπο αυτό δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή από την αναβίωση του deal με την ΕΤΕ, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες αποτελεί στόχο του Μεγάρου Μαξίμου.

Από την άλλη πλευρά, η τρόικα φαίνεται πως επιθυμεί τη απορρόφηση του ΤΤ από τη Eurobank, ώστε να δημιουργηθεί ένας ελκυστικός όμιλος, που θα είναι σε θέση να προσελκύσει το ενδιαφέρον ιδιωτικών κεφαλαίων.

Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να πάρει πίσω το ΤΧΣ ένα μέρος των κεφαλαίων που επένδυσε στις δύο τράπεζες, τα οποία ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ.

Στο θέμα της συνέχισης ή μη της συγχώνευσης της Εθνικής με τη Eurobank η άποψη της τρόικας υπερίσχυσε. Θα κάνει με το ΤΤ το «0-2» ή η κυβέρνηση θα ισοφαρίσει;

Η απάντηση θα δοθεί σε λίγες ημέρες…