A- A+
Σίγουρη θεωρείται η παράταση της προθεσμίας της 30/6 για τα αδήλωτα τ.μ. στους Δήμους

Σε παράταση ακόμη και έως το τέλος του έτους για την υποβολή στους Δήμους των αδήλωτων τ.μ. από τους ιδιοκτήτες τους, προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Η σχετική προθεσμία εκπνέει στις 30 Ιουνίου, ωστόσο λόγω των έκτακτων συνθηκών που δημιουργεί η πανδημία, θα δοθεί σίγουρα παράταση.

Η ΠΟΜΙΔΑ επιζητά την παράταση της προθεσμίας έως και το τέλος του 2020, ενώ στο υπουργείο Εσωτερικών που είναι αρμόδιο για το θέμα εκτιμούν ότι ο χρόνος επαρκεί για τις δηλώσεις έως και τις 30 Οκτωβρίου.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος έχει ήδη δηλώσει ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο κάποιας παράτασης.

Τι κερδίζουν οι ιδιοκτήτες

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που βρίσκεται σε λειτουργία, έχουν υποβάλει δηλώσεις περισσότεροι από 450.000 πολίτες για 10,5 εκατομμύρια τ.μ. που μέχρι σήμερα ήταν κρυμμένα.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι δηλώσουν τη σωστή επιφάνεια των ακινήτων τους στους Δήμους έως και τις 30/6, γλυτώνουν όλα τα αναδρομικά δημοτικά τέλη των τελευταίων 5 ετών.

Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για να προχωρήσει η διαδικασία και να απαλλαγούν από αυτήν την οφειλή είναι τα τ.μ. που θα δηλώσουν να συμφωνούν με αυτά που αναφέρονται στην περιουσιακή τους κατάσταση στο Ε9.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή το Ε9 είναι λάθος, θα πρέπει προηγουμένως να το διορθώσουν, για να κάνουν τη δήλωσή τους στο Δήμο που βρίσκεται το ακίνητο.

Για την υποβολή της διορθωτικής δήλωσης απαιτείται μόνον η ταυτοποίηση με τους κωδικούς που χρησιμοποιούνται για την είσοδο στο Taxis.

Η εφαρμογή είναι mobile friendly, παρέχει προσβασιμότητα σε όλους και διαθέτει ηλεκτρονικό εγχειρίδιο τόσο για τους πολίτες όσο και για τις υπηρεσίες των δήμων.

Οδηγός δήλωσης

Η διαδικασία είναι απλή και ολοκληρώνεται σε 4 βήματα. Συγκεκριμένα:

1) Σύνδεση στην εφαρμογή

Πηγαίνουμε στην διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr/

Κάνουμε είσοδο στην εφαρμογή πατώντας πάνω στο “Είσοδος πολιτών για δήλωση διόρθωσης τ.μ. ακινήτων”.

Θα μας ζητηθεί να συνδεθούμε με τα στοιχεία του TaxisNet

2) Δημιουργία νέα δήλωσης

Αφού γίνει επιτυχής σύνδεση στην εφαρμογή πηγαίνουμε στην σελίδα των δηλώσεών μας και επιλέγουμε “Δημιουργία Νέας Δήλωσης”.

Για την δημιουργία νέας δήλωσης πρέπει να εξουσιοδοτήσουμε την εφαρμογή να προχωρήσει σε αναζήτηση των ακινήτων μας στο περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ.

Προτού προχωρήσετε στη δήλωση του ακίνητου σας, θα πρέπει να επιστήσετε την προσοχή σας στα εξής:

- Κάθε δήλωση γίνεται ανά αρ. παροχής για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητά σας ή ανά ακίνητο σε περίπτωση που δεν είναι ηλεκτροδοτούμενο.

- Επιλέγοντας ακίνητο με αρ. παροχής, θα προστεθούν αυτόματα στη δήλωσή σας και όσα ακίνητα έχετε στον Δήμο με τον ίδιο αριθμό παροχής.

- Εάν επιθυμείτε να προσθέσετε ακίνητο χωρίς αρ. παροχής στην δήλωσή σας, πατήστε το κουμπί “Εισαγωγή στη Δήλωση”΄.

Το ακίνητο θα θεωρηθεί πως πλέον είναι ηλεκτροδοτούμενο και θα έχει τον ίδιο αρ. παροχής με τα υπόλοιπα ακίνητα της δήλωσης.

Επιλέγουμε αν η δήλωση μας αφορά ηλεκτροδοτούμενα ή μη ακίνητα και μετά επιλέγουμε τον Δήμο που απευθύνεται η δήλωσή μας

3) Διόρθωση τετραγνικών μέτρων

Στη συνέχεια εμφανίζονται τα ακίνητά μας σύμφωνα με το Ε9 για τον συγκεκριμένο Δήμο.

Εμφανίζονται για κάθε ακίνητο ο ΑΤΑΚ, ο αριθμός παροχής, η διεύθυνση, η κατηγορία ακινήτου, το έτος κατασκευής και οι επιφάνειες κύριων και βοηθητικών χώρων.

Πατάμε “Εισαγωγή στη δήλωση” για να εισάγουμε το ακίνητο* στη δήλωσή μας *σε περίπτωση που δεν έχει εμφανιστεί το ακίνητό μας κάνουμε Δημιουργία ακινήτου από το αντίστοιχο κουμπί

Σε αυτό το σημείο η εφαρμογή εμφανίζει στη δήλωσή μας τρία (3) πεδία:

  • Το ακίνητο όπως εμφανίζεται στο Ε9
  • Τη δήλωσή μας
  • Το ακίνητο όπως εμφανίζεται στο ΔΕΔΔΗΕ μαζί με την διαφορά των τετραγωνικών μέτρων από το Ε9.

Σε αυτό το σημείο συμπληρώνουμε τα πραγματικά τ.μ. στην δήλωσή μας στο πεδίο Στοιχεία Δήλωσης Πολίτη

Εφόσον συμπληρώσουμε τη δήλωσή μας πρέπει να εισάγουμε τα στοιχεία επικοινωνίας μας για να μπορέσουμε να ενημερωθούμε με email (υποχρεωτικό) όταν γίνει ολοκλήρωση της δήλωσής μας από τον υπάλληλο του Δήμου, και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας (κινητό ή σταθερό - υποχρεωτικό να συμπληρώσετε ένα από τα 2 νούμερα τηλεφώνου) σε περίπτωση που ο υπάλληλος θέλει να επικοινωνήσει μαζί μας.

Πατώντας «Προσωρινή Αποθήκευση», η δήλωσή μας ΔΕΝ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ, αλλά αποθηκεύεται προσωρινά και μπορούμε να δούμε μια προεπισκόπηση των στοιχείων που δηλώσαμε.

Αν θέλουμε να την επεξεργαστούμε, πατάμε το κουμπί «Επεξεργασία» και τροποποιούμε όποιο πεδίο επιθυμούμε (σε αυτό το στάδιο, αν επιστρέψουμε στις Δηλώσεις μας, θα δούμε πως έχει δημιουργηθεί μια προσωρινά αποθηκευμένη δήλωση, την οποία μπορούμε και πάλι να τροποποιήσουμε με το κουμπί επεξεργασίας που βρίσκεται στην τελευταία στήλη δεξιά)

4) Οριστική Δήλωση

Στο Ιστορικό Δήλωσης, βλέπουμε όλο το ιστορικό της δήλωσής μας, περιλαμβάνοντας την καταχώρησή της και κάθε τροποποίηση που κάναμε.

Αν είμαστε σίγουροι πως αυτή θα είναι η τελική μορφή των στοιχείων που θα αποστείλουμε, πατάμε το κουμπί «Υποβολή».

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση μπορείτε να απευθυνθείτε στον Δήμο σας.