A- A+
Σίγουρη για την κάλυψη των 400 εκατ. ευρώ η διοίκηση της Attica Bank - Τι γίνεται με καταθέσεις
Σε ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ καλείται να προχωρήσει η Attica Bank, λίγους μόλις μήνες μετά την ισόποση ανακεφαλαιοποίησή της. Αισιοδοξεί η διοίκησή της.

«Η Attica Bank πρόκειται να υποβάλλει νέο επιχειρηματικό σχέδιο εντός της προθεσμίας που έθεσε η Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να ανταποκριθεί στην κάλυψη των κεφαλαιακών απαιτήσεων που προέκυψαν, σύμφωνα με την άσκηση εκτίμησης των κεφαλαιακών αναγκών των Ελληνικών Τραπεζών» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση της τράπεζας.

Σε αυτήν επισημαίνεται ότι θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες κινήσεις και μέτρα, τόσο σε λειτουργικό όσο και σε στρατηγικό επίπεδο, «ώστε να προασπίσει - όπως έπραξε και κατά το παρελθόν - τα συμφέροντα των μετόχων και των πελατών της».

Η ασφάλεια των καταθέσεων

Επιπλέον, για να καθησυχάσει κυρίως τους καταθέτες, υπογραμμίζει ότι η Attica Bank, βάσει των κεφαλαίων που διαθέτει σήμερα, τηρεί τους απαιτούμενους από την Τράπεζα της Ελλάδος δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Η τράπεζα επειδή δεν είναι συστημική και δεν μπορεί να στηριχθεί κεφαλαιακά από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα έχει κατά πάσα πιθανότητα στη διάθεσή της περισσότερο χρόνο για την κάλυψη των κεφαλαιακών της αναγκών.

Βέβαια, στην περίπτωση που δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, θα ακολουθήσει η διάσπασή της σε «καλή» και «κακή».

Το σχέδιο της ΤτΕ

Σε μία τέτοια περίπτωση, με βάση το τρέχον πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης και τον τρόπο που έχει επιλέξει η Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι σήμερα να εξυγιαίνει πιστωτικά ιδρύματα, στο «καλό» κομμάτι θα μεταφερθεί το 100% των καταθέσεων.

Θα ήταν πολύ μεγάλη έκπληξη εάν πχ. δεν μεταφέρονταν οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Άλλωστε, το ΤΧΣ έχει στη διάθεσή του επαρκές απόθεμα κεφαλαίων για τη διάσωση του συνόλου των καταθέσεων.

Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, εάν επιλεγεί η διάσπαση οι μέτοχοι θα χάσουν σχεδόν ...τα πάντα.