A- A+
«Σφαγή» στα επιτόκια καταθέσεων προμηνύει το ενημερωτικό δελτίο της Eurobank
Τα περιθώρια μείωσης των επιτοκίων καταθέσεων στην ελληνική αγορά τα επόμενα χρόνια αποτυπώνονται στο ενημερωτικό δελτίο που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurobank, ενόψει της αύξησης κεφαλαίου.

Σύμφωνα με αυτό, η τράπεζα δεσμεύεται βάση του πλάνου αναδιάρθρωσής της, να μειώσει το κόστος καταθέσεων στην Ελλάδα κατά περίπου 180 μονάδες βάσης πλέον του βασικού επιτοκίου αναφοράς, σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2013 έως τις 31/12/2018.

Δεδομένου, ότι τα μέσα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις που αποτελούν και τα πιο «ακριβά» προϊόντα της τράπεζας κινούνται στα επίπεδα του 2,50%, μία μείωση της τάξης των 180 μονάδων βάσης ρίχνει το κόστος δανεισμού από τους καταθέτες κάτω του 1%!

Σε κάθε περίπτωση, τα επόμενα χρόνια και εφόσον συνεχιστεί η ομαλοποίηση των συνθηκών στην εγχώρια αγορά, τα επιτόκια στις καταθέσεις, προθεσμιακές και πρώτης ζήτησης, αναμένεται να καταγράψουν σημαντική πτώση.

Πτώση 40% σε 2 χρόνια

Ήδη οι αποταμιευτές έχουν πάρει μία γεύση των νέων τάσεων που θα επικρατήσουν τα επόμενα χρόνια με την περικοπή κατά 40% και πλέον των επιτοκίων των λογαριασμών προθεσμίας από τα υψηλά του 2012, ενώ ανάλογες κινήσεις έχουν καταγραφεί και στους «ανοιχτούς» λογαριασμούς Ταμιευτηρίου και τρεχούμενους.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η μέση απόδοση στα προϊόντα πρώτης ζήτησης έχει διαμορφωθεί, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο χαμηλότερο σημείο μετά την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Κι αν η μείωση των 180 μονάδων βάσης στο κόστος καταθέσεων που θα επιδιώξει η Eurobank έως το 2018 φαντάζει υπερβολική, τραπεζικά στελέχη τονίζουν ότι μέχρι και το τέλος της φετινής χρονιάς, ειδικά μετά την ολοκλήρωση των ευρωπαϊκών στρες τεστ, η «βουτιά» στις αποδόσεις θα είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή.