A- A+
Σενάριο πληρωμής της 1ης δόσης ΕΝΦΙΑ τον Οκτώβριο - Το χρονοδιάγραμμα των φόρων του 2021

Σκέψεις για μετάθεση της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ στα τέλη Οκτωβρίου υπάρχουν στο υπουργείο Οικονομικών.

Κι αυτό διότι μετά την παράταση που δόθηκε στους φορολογούμενους για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος, ο Σεπτέμβριος θα είναι δύσκολος μήνας.

Συγκεκριμένα, με τα σημερινά δεδομένα, θα πρέπει να καταβληθούν συνολικά 4 δόσεις φόρων, τρεις για το εισόδημα και ένας για την ακίνητη περιουσία.

Η παράταση

Στο πλαίσιο αυτό, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο να δώσουν παράταση στην πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, ώστε να ελαφρυνθεί ο Σεπτέμβριος, όπως συνέβη και πέρυσι.

Έτσι, αντί για 4 θα πρέπει να καταβληθούν 3 δόσεις, που θα αφορούν το φόρο εισοδήματος.

Ως αποτέλεσμα, οι δόσεις του Οκτωβρίου θα αυξηθούν από 2 σε 3.

Συγκεκριμένα, το χρονιοδιάγραμμα εξόφλησης των φόρων εάν υιοθετηθεί αυτό το σενάριο, έχει ως εξής:


ADVERTISEMENT

Εξόφληση σε πιο πολλές δόσεις

Όσοι λοιπόν θέλουν να πληρώσουν εμπρόθεσμα τους φόρους τους, θα πρέπει να κρατήσουν ρευστότητα για τους επόμενους δύσκολους μήνες.

Εναλλακτικά, όσοι θέλουν να σπάσουν τους φόρους σε περισσότερες δόσεις, αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, με ή χωρίς κόστος.

Συγκεκριμένα:

1. Εξόφληση με πιστωτική κάρτα: Πληρωμή όλου του ΕΝΦΙΑ, του φόρου εισοδήματος και των τελών κυκλοφορίας σε έως και 12 άτοκες δόσεις.

Εναλλακτικά, είναι δυνατή η εξόφληση κάθε μίας εκ των δόσεων ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος σε έως και 12 άτοκες δόσεις.

Στην περίπτωση του φόρου εισοδήματος, η εφάπαξ καταβολή με χρήση πιστωτικής κάρτας έως τις 17/9, δίνει έκπτωση 3%.

2. Πάγια ρύθμιση: Μπορεί να αποπλωρώσετε τους παραπάνω φόρους μέσω της πάγιας ρύθμισης των 24 δόσεων, προτού καταστούν οι δόσεις ληξιπρόθεσμες.

Στην αποπληρωμή σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται σε 5,32% και σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις σε 6,82% ετησίως.