A- A+
Σενάριο μείωσης του ποσοστού των e-αποδείξεων που πρέπει να συλλέγουν οι φορολογούμενοι

Το ενδεχόμενο μείωσης του ποσοστού επί του εισοδήματος των ηλεκτρονικών αποδείξεων που πρέπει να συλλέγουν οι φορολογούμενοι εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι από εφέτος, με βάση το νόμο που πέρασε από τη Βουλή τον Ιανουάριο, όλοι οι φορολογούμενοι, μισθωτοί και ελεήθεροι επαγγελματίες, θα πρέπει να πραγματοποιούν δαπάνες, πληρωμένες με ηλεκτρονικά μέσα, ίσες με το 30% του εισοδήματός τους.

Σε διαφορετική περίπτωση πληρώνουν πέναλτι ίσο με το 22% επί των αποδείξεων που δεν συγκεντρώθηκαν.

Ωστόσο, η έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού προκαλεί βραχυκύκλωμα στην αγορά και αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης, το ύψος της οποίας ακόμη δεν μπορεί να προβλεφθεί με ασφάλεια, καθώς είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει η κρίση.

Για το λόγο αυτό, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζουν το ενδεχόμενο να μειωθεί το ποσοστό των e-αποδείξεων που πρέπει να συλλέξουν το 2020 οι φορολογούμενοι.

Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί το ενδεχόμενο επιβάρυνσης των πολιτών με επιπλέον φόρο, εάν η κατανάλωσή τους είναι χαμηλότερη του φυσιολογικού λόγω μειωμένων δαπανών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τη μείωση του ποσοστού των αποδείξεων από το 30% στο 25% ή 20%.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν όταν υπάρχει μία περισσότερο ασφαλής εκτίμηση για τις επιδράσεις του κορωνοϊού στην πραγματική οικονομία.

Τι ορίζει σήμερα ο νόμος

Στο μέτρο της συλλογής ηλεκτρονικών αποδείξεων υπάγονται όλοι: μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, αλλά και όσοι αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα.

Αυτοί θα πρέπει να πραγματοποιούν με κάρτες ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών αξίας ίσης με το 30% του συνολικού ετήσιου πραγματικού εισοδήματός τους.

Σε περίπτωση μη κάλυψης του απαιτούμενου ποσού θα επιβάλλεται ποινή φόρου με συντελεστή 22% στο ακάλυπτο ποσό, στη διαφορά δηλαδή μεταξύ των απαιτούμενων e-αποδείξεων και αυτών που θα εμφανίσει ο φορολογούμενος.

Ποιο εισόδημα λαμβάνεται υπόψιν

Στο εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του 30% δεν θα περιλαμβάνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τυχόν δαπάνες του φορολογούμενου για διατροφή.

Επίσης, θα λαμβάνονται υπόψη τα πραγματικά εισοδήματα του φορολογούμενου και όχι τα εισοδήματα που προσδιορίζονται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Παράλληλα, θεσπίζεται πλαφόν στη συλλογή αποδείξεων στις 20.000 ευρώ, το οποίο αφορά φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 66.667 ευρώ.

Εξαιρέσεις

Ταυτόχρονα θεσπίζονται συγκεκριμένες εξαιρέσεις, καθιστώντας ευκολότερη τη συλλογή του απαιτούμενου ποσού.

Πρόκειται για τις εξής περιπτώσεις:

-  Φορολογούμενοι με δαπάνες για πληρωμές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, για τοκοχρεολυτικές δόσεις δανείων και για ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν αθροιστικά το 60% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος, θα πρέπει να καλύψουν ποσοστό 20% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με e-αποδείξεις.

- Σε κάθε φορολογούμενο του οποίου έχει κατασχεθεί ο τραπεζικός λογαριασμός το απαιτούμενο όριο δαπανών θα περιορίζεται στα 5.000 ευρώ.

- Πλήρως από το μέτρο θα εξαιρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες φορολογούμενων:

- Φορολογούμενοι 70 ετών και άνω.

- Ατομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

- Φορολογούμενοι που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.

- Φορολογικοί κάτοικοι της ΕΕ ή του ΕΟΧ που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.

- Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή.

- Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

- Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.

- Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

- Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

- Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).
- Οσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.

- Οι φυλακισμένοι.

Ο κατάλογος των δαπανών

Στις δαπάνες για την κάλυψη του ποσοστού αυτού περιλαμβάνονται τα περισσότερα από τα έξοδα κάθε νοικοκυριού.

Κι αυτό διότι λογίζονται τα έξοδα για πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ και κοινοχρήστων, για δίδακτρα, ιατρικές επισκέψεις, ιατρικές εξετάσεις, νοσήλια και ασφάλιστρα.

Εξαιρούνται οι πληρωμές για ενοίκια, δάνεια, φόρους και τέλη υπέρ του Δημοσίου καθώς και οι δαπάνες για αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, δικύκλων (πλην ποδηλάτων), σκαφών, αεροπλάνων, αεροσκαφών, αποταμιευτικών και επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κ.λπ.).