A- A+
Σε επίπεδα ...δραχμής έπεσαν τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών στην πανδημία

Ενδεικτικά στην επίδραση που είχε το lockdown στην κατανάλωση είναι τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος για την πορεία των υπολοίπων των πιστωτικών καρτών.

Σύμφωνα με αυτά, στο τέλος Απριλίου, οι Έλληνες χρωστούσαν στις τράπεζες από τη χρησιμοποίηση των πιστωτικών τους ορίων 2,71 δισ. ευρώ, επίπεδα που είχαμε να δούμε από το 2001, πριν δηλαδή την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Η αλήθεια είναι ότι μετά το ξέσπασμα της κρίσης του 2010, οι αγορές, άρα και τα χρέη με πιστωτικές κάρτες έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό, από τα υψηλά των 10 δισ. ευρώ στα τέλη του 2018.

Από τη μία πλευρά, οι τράπεζες περιόρισαν τα όρια των πελατών τους, λόγω και των μεγάλων καθυστερήσεων στη συγκεκριμένη κατηγορία δανεισμού και από την άλλη οι ίδιοι οι καταναλωτές έγιναν πιο συντηρητικοί στις αγορές τους.

Πόσοι έχουν πιστωτική σήμερα

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις περίπου 7 εκατ. πιστωτικές κάρτες που κυκλοφορούσαν στα τέλη της περασμένης δεκαετίας, πλέον έχουν απομείνει στα πορτοφόλια των καταναλωτών περί τα 2,5 εκατ (πτώση 65%).

Δηλαδή στα χρόνια των μνημονίων, περίπου οι 2 στις 3 πιστωτικές κάρτες ακυρώθηκαν.

Εξάλλου, η πλειονότητα όσων έχουν σήμερα πιστωτικές κάρτες, αποπληρώνει στην ώρα του το σύνολο της οφειλής, ώστε να μην επιβαρύνεται με τόκους, οι οποίοι υπολογίζονται με μέσα επιτόκια της τάξης του 15%.

Τι δείχνουν τα στοιχεία της καραντίνας

Από τα στοιχεία για τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών, προκύπτει ότι το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου, σημειώθηκε μείωση στη χρήση των πιστωτικών καρτών, καθώς οι καταναλωτές περιόρισαν τις αγορές τους στα απολύτως απαραίτητα.

Εάν μάλιστα, δεν υπήρχε και η «τρέλα» που έπιασε τους καταναλωτές τις πρώτες ημέρες του lockdown, να σηκώσουν το ...μισό σούπερ μάρκετ, τα στοιχεία ενδεχομένως να ήταν ακόμη πιο ενδεικτικά ως προς τη μείωση της κατανάλωσης.

Αναλυτικότερα, στο τέλος Απριλίου οι οφειλές σε πιστωτικές κάρτες ανέρχονταν στα 2,72 δισ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση το δίμηνο μετά την εφαρμογή των περιροστικών μέτρων της τάξης των 125 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, την ίδια περίοδο πέρυσι, οι οφειλές σε πιστωτικές κάρτες είχαν μειωθεί κατά μόλις 27 εκατ. ευρώ.