Μέτρα φοροελαφρύνσεων που στόχο έχουν την αύξηση της διαθεσιμότητας κατοικιών που μισθώνονται μακροχρόνια θα λάβει άμεσα η κυβέρνηση.
Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό κατά την παρουσία του στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο.
Κερδισμένοι θα βγουν όσοι διαθέσουν σπίτια, που σήμερα βρίσκονται κλειστά ή ενοικιάζονται βραχυχρόνια (airbnb), για μακροχρόνια μίσθωση σε νοικοκυριά.
Το όφελος
Οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων, εφόσον τα ενοικιάσουν ως κατοικίες για διάστημα 3 ετών τουλάχιστον, θα απαλλάσσονται σε αυτό το διάστημα πλήρως από το φόρο εισοδήματος.
Μένει να φανεί ποια θα είναι η περίμετρος του μέτρου, δηλαδή ποια ακίνητα θα είναι επιλέξιμα για ένταξη σε αυτό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιλογή τους θα γίνει με βάση τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στα έντυπα Ε1 και Ε2 των φορολογικών δηλώσεων.
Στις αναμενόμενες ανακοινώσεις θα γίνει γνωστό για πόσο διάστημα θα πρέπει ένα σπίτι να εμφανίζεται ως κενό ή να διατίθεται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Το μέτρο δηλαδή θα πρέπει να εξειδικευτεί για να υπάρχει σαφής εικόνας σε σχέση με τους δικαιούχους της απαλλαγής από το φόρο εισοδήματος.
Επίσης, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη εάν θα αφορά ακίνητα που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα, αποκλειστικά, ή θα περιληφθούν και σπίτια που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα.
Πόσο θα κερδίσουν
Από εκεί και πέρα, εάν είναι επιλέξιμο ένα σπίτι, για να κερδίσει την απαλλαγή από το φόρο, θα πρέπει να ενοικιαστεί ως κατοικία για διάστημα 3 ετών.
Σε αυτήν την περίπτωση, δεν θα επιβαρυνθεί από τους ακόλουθους συντελεστές, οι οποίοι θα συνεχίσουν να ισχύουν στις παλαιές μισθώσεις:
- Εισόδημα έως 12.000 ευρώ: 15%
- Μέρος εισοδήματος από 12.000,01 έως 35.000 ευρώ: 35%
- Υπερβάλλον ποσό των 35.000 ευρώ εισόδημα: 45%
Με αυτήν την κλίμακα, ο φόρος που προκύπτει, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα, διαμορφώνεται στα ακόλουθα επίπεδα:
Ποιους συμφέρει
Τα ποσά που φαίνονται στον παραπάνω πίνακα είναι αυτά που θα γλυτώσουν όσοι ενταχθούν στο συγκεκριμένο μέτρο.
Από εκεί και πέρα, το αν συμφέρει κάποιον, εφόσον είναι επιλέξιμο το σπίτι του, να το εκμεταλλευτεί μακροχρόνια έναντι της βραχυχρόνιας μίσθωσης, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Συγκεκριμένα:
- Η διαφορά στα ενοίκια που θα εισπράξει με τον ένα και τον άλλο τρόπο
- Τα λειτουργικά έξοδα που θα γλυτώσει στην περίπτωση που το μισθώσει μακροχρόνια
- Η διαφορά στο φόρο που θα προκύψει
Για παράδειγμα, εάν κάποιος κερδίζει από τη βραχυχρόνια μίσθωση 15.000 ευρώ το χρόνο, τα καθαρά που θα του μείνουν προκύπτουν ως εξής:
- Αφαίρεση των λειτουργικών εξόδων, έστω 4.000 ευρώ το χρόνο
- Αφαίρεση του φόρου εισοδήματος: 2.850 ευρώ
Δηλαδή θα του μείνουν καθαρά 8.150 ευρώ
Ως εκ τούτου, για να κερδίσει το ίδιο καθαρό ποσό με τη μακροχρόνια ενοικίαση, αρκεί το ενοίκιο να διαμορφωθεί σε 680 ευρώ περίπου.
Αν είναι υψηλότερο, πχ. 800 ευρώ, τότε θα κερδίσει καθαρά 9.600 ευρώ, καθώς δεν θα έχει λειτουργικά έξοδα και δεν θα καταβάλλει φόρο εισοδήματος για μία τριετία. Άρα κερδίζει 1.450 ευρώ περισσότερα σε ετήσια βάση.
Κι αυτό χωρίς να κάνει τίποτα, σε αντίθεση με τη διαχείριση ενός ακινήτου που μισθώνεται μέσω airbnb, που προϋποθέτει και προσωπική εργασία.