A- A+
Σε ποιες κατηγορίες αυξάνονται τα δάνεια το 2019 - Αρνητικά πρόσιμα στη λιανική
Θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης εμφανίζουν τα δάνεια προς επιχειρήσεις τους πρώτους μήνες του 2019, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα των δανείων προς νοικοκυριά, που υποχωρούν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Τράπεζα της Ελλάδος, το υπόλοιπο των χορηγήσεων προς τον ιδιωτικό τομέα διαμορφώθηκε στα 165,0 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, παρουσιάζοντας οριακά αρνητικό ετήσιο ρυθμό μεταβολής της τάξης του -0,6%.

Τα υπόλοιπα ανά κατηγορία

Από το σύνολο των πιστώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα, το 47% αφορά επιχειρηματικά δάνεια, το 34% στεγαστικά δάνεια, το 12% καταναλωτικά και λοιπά δάνεια και το 7% δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες (συμπ. των αγροτών και των ατομικών επιχειρήσεων).

Συγκεκριμένα, το υπόλοιπο των χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις τον Μάρτιο μειώθηκε σε σχέση με τον Φεβρουάριο (€ 82,9 δισ.) και διαμορφώθηκε στα € 78,4 δισ., εκ των οποίων:

  • 72,0 δισ. αποτελούν πιστώσεις προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (+1,6% σε ετήσια βάση)
  • 6,4 δισ. πιστώσεις προς ασφαλιστικές επιχειρήσεις και λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (-5,6% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2018).

Ως προς την ανάλυση ανά κλάδο δραστηριότητας, σημειώθηκε αύξηση της χρηματοδότησης στη Γεωργία, τη Βιομηχανία, τον Τουρισμό, τη Ναυτιλία και την Ενέργεια.

Ποια δάνεια μειώνονται

Αντίθετα, μείωση σε ετήσια βάση καταγράφηκε στις χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις του Εμπορίου, των Κατασκευών και των Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων.

Σημειώνεται δε ότι από τον Μάρτιο, τα δάνεια προς τις ναυτιλιακές εταιρείες με καταστατική έδρα στο εξωτερικό δεν περιλαμβάνονται πλέον στη χρηματοδότηση της εγχώριας οικονομίας.

Αναφορικά με τα δάνεια προς τα νοικοκυριά, το υπόλοιπό τους διαμορφώθηκε στα € 75,5 δις., σημειώνοντας ετήσια μείωση κατά 2,3%.

Όσον αφορά τις επιμέρους κατηγορίες, τα στεγαστικά δάνεια, τα οποία αποτελούν το 74,4% του συνόλου των δανείων προς τα νοικοκυριά, μειώθηκαν κατά 2,9% σε ετήσια βάση, ενώ τα καταναλωτικά δάνεια υποχώρησαν λιγότερο, κατά 0,7%.

Τέλος, οι πιστώσεις προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες και τις ατομικές επιχειρήσεις υποχώρησαν κατά 1,4%.

Διαβάστε επίσης

* Έτοιμες να δώσουν νέα στεγαστικά 2,5 δισ. ευρώ οι τράπεζες ως το 2022 - Τα επιτόκια