A- A+
Σε ποια συστημική τράπεζα συμφέρει να έχετε τα χρήματά σας ανάλογα του πόσα έχετε

Οι περισσότεροι καταθέτες διατηρούν τα χρήματά τους σε κάποια από τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας. Είτε από επιλογή ή από αδράνεια.

Ο λόγος γίνεται για τις Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, οι οποίες έχουν μερίδιο αγοράς στις καταθέσεις υψηλότερο του 90%.

Πρόκειται για μία φυσιολογική εξέλιξη, καθώς μέχρι πρότινος δεν ήταν και πολλές οι επιλογές στην Ελλάδα για να έχει κάποιος τα χρήματά του.

ADVERTISEMENT

Ο ανταγωνισμός

Πριν από μόλις 5 χρόνια ξεκίνησε τη λειτουργία της στην ελληνική αγορά η Optima Bank, ενώ σύντομα ένα νέο σχήμα, χωρίς κόκκινα δάνεια, θα προσφέρει τις υπηρεσίες του.

Ο λόγος γίνεται για την τράπεζα που θα προκύψει από τη συγχώνευση των Attica Bank και Παγκρήτιας και η οποία θα έχει δείκτες καθυστερήσεων τόσο χαμηλούς, όσο και οι 4 μεγάλοι του κλάδου.

Επίσης σε τροχιά ανασυγκρότησης βρίσκεται η συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, η οποία θα μετατραπεί σε ΑΕ και αναμένεται επίσης να ενισχυθεί κεφαλαιακά.

Καταθέσεις δέχεται και η μη συστημική ProCredit Bank, η οποία λειτουργώντας μόνο ένα κατάστημα στην Ελλάδα, μπορεί και προσφέρει το σύνολο των υπηρεσιών της εξ αποστάσεως.

Αυτοί οι μικρότεροι παίκτες διαθέτουν μία πλήρη γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών, τόσο καταθετικών, όσο και χρηματοδοτικών.

ADVERTISEMENT

Η προτίμηση

Ωστόσο, ο περισσότερος κόσμος διατηρεί τις αποταμιεύσεις του στα μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα.

Οι λόγοι μπορεί να είναι διάφοροι:

- Αισθάνεται πιο ασφαλής όταν έχει καταθέσεις σε μία τράπεζα με μεγάλος μέγεθος, θεωρώντας ότι σε καμία περίπτωση δεν θα κινδυνεύσει να τις χάσει

- Τον εξυπηρετούν καλύτερα οι ηλεκτρονικές της υπηρεσίες

- Τις προτιμά λόγω του μεγαλύτερου δικτύου καταστημάτων και ΑΤΜ

- Αδρανεί, μην μπαίνοντας στη διαδικασία να αναζητήσει μία εναλλακτική

Η ιστορία πάντως έχει δείξει ως προς το ζήτημα της ασφάλειας, πως δύσκολα το κράτος θα αφήσει απροστάτευετες τις καταθέσεις, σε όποια τράπεζα κι αν τηρούνται.

Σε όλες τις περιπτώσεις που χρειάστηκε τα προηγούμενα χρόνια, οι καταθέσεις, τόσο των νοικοκυριών, όσο και των επιχειρήσεων διασώθηκαν στο 100%, όποιο κι αν ήταν το ύψος τους.

Ανεξάρτητα δηλαδή από το όριο της εγγύησης που βρίσκεται στις 100.000 ευρώ.

ADVERTISEMENT

Οι επιλογές

Άρα πολύ δύσκολα θα ετίθετο ζήτημα ασφάλειας. Ακόμη και μία μικρή τράπεζα να καταρρεύσει, ο αντίκτυπος στο σύστημα θα ήταν τέτοιος που εκτιμάται ότι θα δημιουργούσε μεγαλύτερη ζημιά από τη διάσωσή της.

Ανεξάρτητα όμως από αυτό, είναι απολύτως θεμιτό κάποιος να προτιμά να έχει τα χρήματά σε μία μεγάλη τράπεζα.

Εάν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία και δεν σας ενδιαφέρει ποια τράπεζα θα είναι αυτή, αρκεί να είναι μεγάλη, θεωρούμε θεμιτό πριν την επιλογή σας να κάνετε μία μίνι έρευνα αγοράς.

Κι αυτό διότι τα χρήματα που έχετε στην άκρη και δεν χρησιμοποιείτε για τις καθημερινές σας ανάγκες, μπορούν να σας αποφέρουν ένα παθητικό εισόδημα.

Κάθε τράπεζα στοχεύει σε συγκεκριμένες κατηγορίες πελατών, ανάλογα με το επιχειρηματικό της μοντέλο.

Άλλη προτιμά τους καταθέτες με υψηλά υπόλοιπα, ενώ άλλη μπορεί να επιζητά την προσέλκυση μικρότερων πορτοφολιών.

Εξού και οι διαφορές που καταγράφονται στις αποδόσεις των λογαριασμών προθεσμίας.

Κάθε τράπεζα, ανάλογα της στόχευσής της, προσφέρει τα καλύτερα δυνατά επιτόκια στο κοινό που θέλει να προσελκύσει.

ADVERTISEMENT

Η σύγκριση

Αν λοιπόν επιμένετε συστημικά, καλό θα ήταν να μεταφέρετε τα χρήματά σας σε εκείνο τον όμιλο που προσφέρει τα υψηλότερα επιτόκια για το ποσό της αποταμίευσής σας.

Μπορείτε σε 1΄ να βρείτε που συμφέρει να έχετε τα χρήματά σας, χρησιμοποιώντας το online εργαλείο σύγκρισης προθεσμιακών καταθέσεων του Moneyonline.

Για να πάρετε μία γεύση των διαφορών που υπάρχουν στα επιτόκια μεταξύ των τεσσάρων συστημικών ομίλων σας παρουσιάζουμε τους τόκους που θα κερδίσετε, ανάλογα με τη διάρκεια της αποταμίευσής σας και το ύψος της, για διάφορα ποσά.

Θα δείτε ότι οι διαφορές ανάλογα με το ποσό της κατάθεσης είναι σημαντικές και μπορεί τα αποτελέσματα να σας εκπλήξουν.

Συγκεκριμένα, τα καθαρά ποσά που θα εισπράξετε, μετά τους φόρους, θα είναι τα εξής::

20.000 ευρώ


50.000 ευρώ


100.000 ευρώ


150.000 ευρώ


200.000 ευρώ


300.000 ευρώ