A- A+
Σε νέο ιστορικό χαμηλό η μέση απόδοση στις προθεσμιακές - Και έρχεται νέα πτώση

Σε νέα ιστορικό χαμηλό υποχώρησαν οι μέσες αποδόσεις στις νέες προθεσμιακές καταθέσεις, με τις τράπεζες να ετοιμάζονται ήδη για το νέο κύκλο περικοπών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Απρίλιο το μέσο επιτόκιο των λογαριασμών προθεσμίας που ανοίχτηκαν από νοικοκυριά για διάρκεια έως και 1 έτος, υποχώρησε στο 0,28%.

Για προϊόντα διάρκειας πάνω από 12 μήνες και έως 2 χρόνια τα επιτόκια είναι ακόμη πιο χαμηλά (0,25%), στοιχείο που δείχνει ότι έρχονται και νέες μειώσεις στις αποδόσεις.

Σημειώνεται ότι πριν από 1 χρόνο τα ίδια αντίστοιχα επιτόκια διαμορφώνονταν σε 0,60%. Δηλαδή μέσα σε σύντομο χρονικο διάστημα μειώθηκαν κατά 50%.

Ακόμη πιο ...ανώμαλη είναι η προσγείωση των επιτοκίων προς επιχειρήσεις, που πάντα λόγω των υψηλότερων καταθέσεων, αλλά και της διευρυμένης σχέσης με τις τράπεζες, απολάμβαναν υψηλότερες αποδόσεις.

Με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία, τον Απρίλιο η μέση απόδοση σε προϊόντα διάρκειας έως και 12 μηνών αυτής της κατηγορίας πελατών, είχε υποχωρήσει στο 0,25% από 0,79% ένα χρόνο νωρίτερα.

Πτώση στα υπόλοιπα

Μόνο τυχαία δεν είναι λοιπόν η μείωση που καταγράφεται στα υπόλοιπα που είναι τοποθετημένα σε λογαριασμούς προθεσμίας τους τελευταίους μήνες.

Συγκεκριμένα, από τον περασμένο Αύγουστο τα υπόλοιπά τους έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 4 δισ. ευρώ και από την αρχή του 2020 κατά 2,20 δισ. ευρώ με αντίστοιχη αύξηση των υπολοίπων στο Ταμιευτήριο.

Η επιλογή αυτή από μεγάλη μερίδα καταθετών συνεπάγεται απώλεια τόκων, καθώς παρ΄ ότι τα επιτόκια των λογαριασμών προθεσμίας έχουν περικοπεί, είναι σε υψηλότερα επίπεδα.

Νέος κύκλος περικοπών

Τις προηγούμενες εβδομάδες δύο τράπεζες προχώρησαν σε νέες μειώσεις στα επιτόκιά τους και ετοιμάζονται και οι υπόλοιπες.

Ο λόγος γίνεται για την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς που ολοκλήρωσαν πρώτες το νέο κύκλο περικοπών.

Αυτές οι μειώσεις πάντως δεν θα είναι οι τελευταίες, καθώς ετοιμάζεται και ένας δεύτερος κύκλος περικοπών προς τα τέλη της χρονιάς.

Με τα νέα δεδομένα, η μέση απόδοση στους λογαριασμούς πρώτης ζήτησης θα τείνει προς το 0%, ενώ στις προθεσμιακές καταθέσεις δεν θα ξεπερνά στην καλύτερη περίπτωση το 0,15%.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί μία ευκαιρία στους καταθέτες για κλείδωμα της απόδοσής τους έως και για 1 χρόνο, με τα σημερινά επιτόκια.

Μπορεί οι αποδόσεις να είναι πολύ χαμηλές, καθώς τα επιτόκια στους συστημικούς ομίλους αυτή τη στιγμή δεν ξεπερνούν το 0,25%, ωστόσο σίγουρα είναι υψηλότερα από τα αντίστοιχα των λογαριασμών πρώτης ζήτησης.

Επιπλέον, μέσω των προϊόντων που είναι συνδεδεμένα με τα προγράμματα επιβράβευσης κάθε τράπεζας, εκτός από τόκους κερδίζετε και σε είδος.

Κι αυτό διότι οι πόντοι ή τα ευρώ ανταμοιβής που κερδίζετε μπορούν να εξαργρυρωθούν σε αγορές στους συνεργάτες κάθε τράπεζας. Άρα αποτελούν πραγματικό χρήμα και αυξάνουν την τελική σας απόδοση.

Βρείτε την απόδοσή σας

Επίσης, έχετε τη δυνατότητα να ανοίξετε μία νέα προθεσμιακή κατάθεση χωρίς να πάτε σε κατάστημα. Και μάλιστα με καλύτερους όρους σε σχέση με τα συμβατικά προϊόντα.

Μέσω του εργαλείου σύγκρισης προθεσμιακών καταθέσεων του Moneyonline έχετε δύο βασικές επιλογές:

1ον. Να συγκρίνετε μόνο τα προιόντα που μπορείτε να εκδώσετε μέσω e-banking, επιλέγοντας «Μέσω e-banking για να πετύχω καλύτερο επιτόκιο» στη σχετική ερώτηση

2ον. Να υπολογίσετε το συνολικό σας κέρδος (τόκοι + επιβράβευση σε είδος), εκπεφρασμένο σε ευρώ, το οποίο θα βρείτε στον πίνακα των αποτελεσμάτων.

Έτσι, μπορείτε από το χώρο σας, χωρίς να πάτε σε κατάστημα, να εξασφαλίσετε μία όσο το δυνατόν υψηλότερη απόδοση για χρήματα που ενδεχομένως κάθονται σε έναν άτοκο λογαριασμό Ταμιευτηρίου.