A- A+
Σε νέα ιστορικά χαμηλά τα επιτόκια καταθέσεων - Πιο κοντά από ποτέ το 0%

Τις νέες περικοπές στα επιτόκια καταθέσεων, που πλέον βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά στη χώρα μας, αποτυπώνουν τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ειδικότερα, το Νοέμβριο καταγράφηκε νέα πτώση στις μέσες αποδόσεις τόσο των ανοιχτών λογαριασμών (Ταμιευτήριο, τρεχούμενοι), όσο και των προθεσμιακών καταθέσεων.

Τα μέσα επιτόκια στην ελληνική αγορά σε λογαριασμούς νοικοκυριών διαμορφώθηκαν ως εξής:

1) Καταθέσεις μίας ημέρας: 0,04%. Εκ των οποίων:

  • Τρεχούμενοι λογαριασμοί 0,10%
  • Ταμιευτήριο 0,03%

2) Προθεσμιακές καταθέσεις:

  • Με διάρκεια έως 1 έτος: 0,21%
  • Με διάρκεια άνω των 1 και έως 2 έτη: 0,13%

Στόχος το 0%

Πρόκειται για τα χαμηλότερα επιτόκια όλων των εποχών που καταγράφονται στη χώρα μας.

Και έπεται συνέχεια, καθώς δεν έχουν ακόμη περάσει στα στοιχεία όλες οι περικοπές στις οποίες προχώρησαν οι τράπεζες τις τελευταίες εβδομάδες του 2020.

Ταυτόχρονα, προγραμματίζονται νέες μειώσεις στις αποδόσεις για εφέτος, με στόχο στο ταμιευτήριο να μηδενιστούν και στις προθεσμιακές καταθέσεις να πέσουν κάτω από το 0,10%.

Οροφή το 0,12% σήμερα

Ήδη, στους τέσσερις συστημικούς ομίλους, η «οροφή» στις αποδόσεις έχει πέσει στο 0,12%.

Εξάλλου, στο σύνολο των υπολοίπων που αυτή τη στιγμή είναι δεσμευμένα σε προθεσμιακές καταθέσεις με αρχική διάρκεια έως 2 έτη, η μέση απόδοση έχει υποχωρήσει στο 0,22%.

Ως εκ τούτου, ενδεχομένως σήμερα να αποτελεί ευκαιρία, δεδομένων των προγραμματισμένων νέων περικοπών, να συνάψετε μία προθεσμιακή κατάθεση για να κλειδώσετε έστω και τις χαμηλές σημερινές αποδόσεις για μερικούς μήνες.

Εφόσον φυσικά δεν προγραμματίζετε κάποια άλλη επένδυση, με χρήση των αποταμιεύσεών σας. Αν δεν τις κινήσετε όμως θα ήταν κρίμα να χάσετε τόκους που στο Ταμιευτήριο δεν θα κερδίσετε σε καμία περίπτωση.