A- A+
Σε λειτουργία ξανά η πλατφόρμα για τα αδήλωτα τμ - Με πέναλτι οι νέες δηλώσεις

Το Μάιο θα ανοίξει ξανά η πλατφόρμα για τη δήλωση των σωστών τ.μ. στους Δήμους όλης της χώρας, για όσους δεν έχουν ακόμη προβεί στη σχετική διόρθωσή τους.

Υπενθυμίζεται ότι το εμβαδόν των ακινήτων επί του οποίου υπολογίζονται τα δημοτικά τέλη θα πρέπει να είναι το ίδιο με αυτό που εμφανίζεται στις δηλώσεις Ε9.

Σε διαφορετική περίπτωση, για ακίνητα που έχουν αποκκλίσεις μεταξύ των στοχείων σε Δήμους και Ε9, οι ιδιοκτήτες τους καλούνται να πληρώσουν αναδρομικά και πρόστιμα έως 200% για τα ξεχασμένα τμ.

Η κυβέρνηση με ρύθμισή της έδωσε τη δυνατότητα σε όλους να δηλώσουν τη σωστή επιφάνεια των ακινήτων τους και να γλυτώσουν όλα τα πρόστιμα.

Η σχετική πλατφόρμα δήλωσης έκλεισε πριν λίγο καιρό και φαίνεται πως υπάρχει ακόμη μεγάλος αριθμός ακινήτων με τα λάθος τμ.

Δεύτερη ευκαιρία

Στο πλαίσιο αυτό έχει αποφασιστεί να δοθεί μία δεύτερη ευκαιρία σε όσους ξέχασαν ή δεν πρόλαβαν να υποβάλλουν τη σχετική δήλωση, να το πράξουν τώρα.

Η πλατφόρμα για τη δήλωση των σωστών τμ θα ανοίξει τον ερχόμενο Μάιο.

Όσοι κάνουν τη δήλωσή τους θα πληρώσουν μεν πρόστιμο για την καθυστέρηση, ωστόσο θα είναι χαμηλότερο σε σχέση με τα γενικώς προβλεπόμενα.

Ειδικότερα οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα καταβάλουν τα ποσά των δημοτικών φόρων και των δημοτικών τελών που αναλογούν στα επιπλέον δηλωθέντα τμ για την περίοδο από την 1η-1-2020 και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης, προσαυξημένα κατά:

- 20% εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει εντός εξαμήνου από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

- 25% εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά το πρώτο εξάμηνο επαναλειτουργίας της πλατφόρμας και πριν από τη συμπλήρωση 12 μηνών από την έναρξη αυτή.

- 30% εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει το επόμενο εξάμηνο μετά τους 12 μήνες επαναλειτουργίας της πλατφόρμας.

- 35% εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μέσα στο επόμενο εξάμηνο μετά τους 18 μήνες επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

- 40% στην περίπτωση που η δήλωση υποβληθεί στο εξάμηνο που ακολουθεί, 24 μήνες μετά από την επαναλειτουργία της πλατφόρμας

- 45% εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά από 30 μήνες

- 50% εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά την πάροδο 36 μηνών