A- A+
Σε καθεστώς ρύθμισης έχουν πλέον υπαχθεί τα μισά στεγαστικά δάνεια - Συστάσεις ΤτΕ στις τράπεζες
Σε ρύθμιση έχουν πλέον υπαχθεί τα μισά στεγαστικά δάνεια, στο πλαίσιο της προσπάθειας των τραπεζών να κρατήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πελάτες ενήμερους, μετά από έξι χρόνια ύφεσης.

Το θέμα των «κόκκινων» δανείων βρέθηκε στην κορυφή της ατζέντας στη συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών ομίλων την περασμένη Παρασκευή.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) σε τηλεγράφημά του, ο κεντρικός τραπεζίτης ζήτησε από τους επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών να αναλάβουν δράσεις για να ανακόψουν την «πλημμυρίδα» των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Κόκκινο» 1 στα 4

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το ποσοστό των στεγαστικών δανείων που έχουν να εξυπηρετηθούν πάνω από 3 μήνες έφτασε στο τέλος του β΄ τριμήνου του 2013 σε 23,50% από 21,40% στο τέλος του 2012.

Υπολογίζεται ότι περίπου 50.000 με 60.000 δάνεια παρουσιάζουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών.

Όπως αναφέρεται στο τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κατάσταση είναι πλέον εκρηκτική, καθώς μόνο στη στεγαστική πίστη, σχεδόν ένα στα δύο δάνεια έχει ήδη υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.

Εκτιμάται ότι ο αριθμός των στεγαστικών δανείων που έχει ρυθμιστεί κυμαίνεται σε 500.000 με 600.000 δάνεια.

Κίννδυνος κατασχέσεων

Οι δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χάσουν το σπίτι τους στην περίπτωση που απελευθερωθεί το καθεστώς των πλειστηριασμών υπολογίζονται στις 60.000.

Ωστόσο, ανησυχητική είναι η ταχύτητα με την οποία καθημερινά νέοι δανειολήπτες εισέρχονται στην «γκρίζα» ζώνη.

Το «αντίδοτο» που πρότεινε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Προβόπουλος στους τραπεζίτες για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής, η οποία γίνεται ακόμη πιο πιεστική αν προστεθούν τα «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια και εκείνα των επιχειρήσεων, είναι η δημιουργία μίας κεντροποιημένης διαχείρισης των προβληματικών δανείων.