A- A+
Σε ισχύ ο Ν. Κατσέλη για την πρώτη κατοικία έως 31/5 - Ρυθμίσεις αλλά χωρίς κούρεμα

Τη δυνατότητα να προσφύγουν στο νόμο Κατσέλη για να σώσουν την πρώτη κατοικία τους έχουν έως το τέλος Μαίου κόκκινοι δανειολήπτες, σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ.

Ειδικότερα, τρεις αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Αθηνών και του Ειρηνοδικείου Πατρών δέχονται ότι η προστασία της κύριας κατοικίας εξακολουθεί να ισχύει με βάση τις γενικές αυτές διατάξεις του νόμου Κατσέλη.

Τελευταία ευκαιρία

Τα νοικοκυριά, επομένως, σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ, έχουν ακόμη μία ευκαιρία να σώσουν την κατοικία τους, πριν αρχίσει σε βάρος της περιουσίας τους η επιδρομή του νέου πτωχευτικού κώδικα.

Μάλιστα, όσοι αιτηθούν την υπαγωγή τους στο νόμο Κατσέλη μπορούν να υπολογίζουν και με μία προσωρινή προστασία από πλειστηριασμούς ή άλλα διωκτικά μέτρα μέχρι τουλάχιστον την εκδίκαση της αίτησης.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί τους δανειολήπτες που πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη και διαθέτουν κύρια κατοικία να μην διστάσουν και να υποβάλουν αίτηση στο Ειρηνοδικείο μέχρι τις 31 Μαΐου 2021.

ADVERTISEMENT

Οι όροι της ρύθμισης

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνει πλειστηριασμός της κατοικίας, εάν ο οφειλέτης δεν μπορεί να καταβάλλει, έστω και σε δόσεις, τη σημερινή αξία του ακινήτου στον πιστωτή του.

Δηλαδή στις αποφάσεις αυτές δεν προβλέπεται κούρεμα του χρέους, παρά μόνο μία ευνοϊκή ρύθμιση για τη διάσωση της κατοικίας.

Κι αυτό διότι θα πρέπει ο οφειλέτης να καταβάλει ποσό ίσο με την αξία της κατοικίας του, αφαιρουμένων των εξόδων ενός πλειστηριασμού, σε διάστημα ορισμένων ετών.

Πότε σώζεται το σπίτι

Η ρευστοποίηση της ακίνητης περιουσίας διατάσσεται μόνο εφόσον είναι απαραίτητη για την ικανοποίηση των πιστωτών.

Αν επομένως οι πιστωτές λάβουν, μέσω ενός βιώσιμου προγράμματος αποπληρωμής, τα ίδια ποσά που θα λάμβαναν από μια ενδεχόμενη ρευστοποίηση, τότε δεν είναι αναγκαίος ο πλειστηριασμός ή η αναγκαστική πώληση της κύριας κατοικίας.

Καθώς μάλιστα σε όλες τις αποφάσεις η καταβολή του ποσού αυτού είναι έντοκη, σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ, σε βάθος χρόνου, όπως σημειώνεται, οι τράπεζες θα αποκομίσουν τελικά περισσότερα οφέλη.

ADVERTISEMENT

Παράδειγμα

Στην περίπτωση της απόφασης 26/2021 του Ειρηνοδικείου Πατρών, η αξία της κατοικίας του οφειλέτη εκτιμήθηκε σε 112.000 ευρώ.

Αφού αφαιρέθηκαν τα έξοδα που θα είχε μια ενδεχόμενη αναγκαστική εκτέλεση, υποχρεώνεται ο οφειλέτης να καταβάλει στους πιστωτές, προκειμένου να διατηρήσει την κατοικία του, το ποσόν των 108.000 ευρώ.

Η εξόφλησή του θα γίνει έντοκα, σε 20 έτη, σε μηνιαίες δόσεις, που θα υπολογίζονται με βάση το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου.