A- A+
Σε επίπεδα δραχμής επέστρεψαν τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών! Στο -83% από τα υψηλά τους

Σε αρνητικό ρεκόρ άνω των 20 ετών διαμορφώνονται πλέον τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών, τα οποία συνέχισαν και το 2020 την πτωτική τους πορεία.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που συνδέεται τόσο με το «μάζεμα» στο οποίο έχουν προχωρήσει οι τράπεζες στη συγκεκρκιμένη κατηγορία πίστης, όσο και στην αλλαγή της συμπεριφοράς των καταναλωτών.

Συγκεκριμένα τα κριτήρια χορήγησης από τις τράπεζες έχουν αυστηροποιηθεί, ενώ και και τα διαθέσιμα όρια των καρτών μειώθηκαν για τον περιορισμό του κινδύνου των καθυστερήσεων, μιας και πρόκειται για δανεισμό χωρίς εξασφαλίσεις.

Πιο προσεκτικοί οι καταναλωτές

Ταυτόχρονα, οι καταναλωτές έχουν εξορθολογήσει τη συμπεριφορά τους και πλέον προσέχουν τα ανοίγματά τους.

Οι βασικοί λόγοι είναι δύο:

- Ο δανεισμός μέσω πιστωτικών καρτών είναι πανάκριβος (μέσο επιτόκιο άνω του 15%).

- Αντικίνητρο για νέες πιστωτικές κάρτες αποτελούν και οι υψηλότερες προμήθειες που εισπράττουν σε σχέση με το παρελθόν οι τράπεζες.

Ενώ στα χρόνια πριν την κρίση το μεγαλύτερο μέρος των καρτών διατίθονταν χωρίς συνδρομή, ακόμη και για πάντα, οι προσφορές αυτής της μορφής έχουν περιοριστεί σημαντικά πλέον.

ADVERTISEMENT

Τι δείχνουν τα νούμερα

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο τέλος του περασμένου Νοεμβρίου οι Έλληνες χρωστούσαν σε λογαριασμούς πιστωτικών καρτών 1,48 δισ. ευρώ, ποσό μειωμένο κατά 35 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση.

Το ποσό αυτό παραπέμπει σε εποχές πριν την είσοδο της χώρας στο ευρώ.

Σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα η πτώση των υπολοίπων φτάνει τα 145 εκατ. ευρώ ή 9% περίπου.

Σημειώνεται ότι τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών είχαν καταγράψει ιστορικό υψηλό το Νοέμβριο του 2008 στα επίπεδα των 9 δισ. ευρώ.

Έχουν δηλαδή μειωθεί μέχρι σήμερα κατά 83%!