A- A+
Σε «επιλεκτική χρεοκοπία» η Ελλάδα από την S&P – Ρευστότητα μόνο μέσω ΤτΕ για τις τράπεζες
Σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας υποβάθμισε την ελληνική δημοκρατία ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poors, ενόψει του PSI, προκαλώντας τον προσωρινό αποκλεισμό των ελληνικών τραπεζών από τα δάνεια της ΕΚΤ.

Τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα θα εξυπηρετούνται για τις ανάγκες ρευστότητάς τους πλέον μόνο από την Τράπεζα της Ελλάδος, που έχει ενεργοποιήσει τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης ELA, καθώς η Ευρωτράπεζα δεν κάνει πλέον αποδεκτούς ως εγγύηση τίτλους που έχει εκδώσει το ελληνικό δημόσιο ή φέρουν την εγγύησή του.

Δεν αναμένεται να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στα επίπεδα ρευστότητας του συστήματος, καθώς κάθε ανάγκη θα καλυφθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι διαπραγματεύσιμοι τίτλοι που εκδίδει ή εγγυάται πλήρως η Ελληνική Δημοκρατία, θα καταστούν ξανά επιλέξιμα ως κάλυμμα για τη χορήγηση δανείων στις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ, μετά από την ενεργοποίηση του προγράμματος ενίσχυσης εγγυήσεων που συμφώνησαν οι αρχηγοί κρατών της ευρωζώνης στις 21 Ιουλίου 2011.

Πρόκειται για εγγυήσεις ύψους 30 δισ. ευρώ που θα δοθούν στην ΕΚΤ, περί τα μέσα Μαρτίου, αποκαθιστώντας τη σχετική δυσλειτουργία.

Υποβάθμιση λόγω CACs

Η Standard & Poors υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη CC και την βραχυπρόθεσμη C πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε selective default, εξαιτίας της υιοθέτησης της νομοθεσίας για τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs) από την ελληνική κυβέρνηση, μέσω των οποίων το «κούρεμα» στα ομόλογα θα καταστεί υποχρεωτικό.

Σύμφωνα με τον οίκο, η υποβάθμιση της Ελλάδας σε SD έρχεται μετά από την εισαγωγή (από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης) των ρήτρων συλλογικής δράσης (CACs).

«Η επίδραση μιας τέτοιας ρήτρας είναι να δεσμεύσει όλους τους ομολογιούχους μιας συγκεκριμένης σειράς, στους τροποποιημένους όρους πληρωμής των ομολόγων στην περίπτωση που ένα προκαθορισμένο ποσοστό των ομολογιούχων συμφωνήσει να το πράξει» υπογραμμίζει η Standard & Poor΄s.

«Σύμφωνα με τα δικά μας κριτήρια, οποιοσδήποτε από αυτούς τους όρους είναι λόγος για μας να μειώσουμε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδα σε SD και την αξιολόγηση των ομολόγων που επηρεάζονται σε D. Όπως έχουμε δηλώσει παλαιότερα, μπορεί να θεωρήσουμε μια μονομερή αλλαγή των αρχικών όρων και συνθηκών, ως de facto αναδιάρθρωση και επομένως ως χρεοκοπία σύμφωνα με τους ήδη δημοσιευμένους προσδιορισμούς της Standard & Poor’s», αναφέρει ο οίκος.

Πότε θα γίνει η αναβάθμιση

Όπως τονίζει η S&P στην ανακοίνωσή της, εάν η ανταλλαγή ολοκληρωθεί, κάτι που πιστεύει ο οίκος ότι θα γίνει στις 12 Μαρτίου, «θα θεωρήσουμε ότι το selective default έχει συμβεί και θα αναβαθμίσουμε την αξιολόγηση της Ελλάδας στην κατηγορία CCC, αντανακλώντας έτσι την μακροπρόθεσμη θεώρησή μας για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας».

Επιπλέον, τονίζει ότι «σε αυτό το πλαίσιο, ενδεχόμενη αναβάθμιση στην κατηγορία CCC θα αποτυπώνει την άποψή μας για τις αβέβαιες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας και το μεγάλο κρατικό χρέος, ακόμη και μετά από την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του χρέους».

Πάντως, οι οικονομολόγοι του οίκου εκτιμούν ότι εάν ένας σημαντικός αριθμός ομολογιούχων δεν αποδεχτούν την ανταλλαγή, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει μια άμεση και ξεκάθαρη στάση πληρωμών, υπενθυμίζοντας ότι «το νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα υπόκειται στην επιτυχημένη ανταλλαγή χρέους».

ΥΠΟΙΚ: Αναμενόμενη η υποβάθμιση

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι «όπως ήταν αναμενόμενο, η S&P προχώρησε στην υποβάθμιση της Ελλάδας σε βαθμίδα “SD” και τον κατάλογο των επιλέξιμων τίτλων του PSI σε βαθμίδα “D”, λόγω της νομοθετικής εισαγωγής των CACs (ρήτρες συλλογικής δράσης) στα ομόλογα ελληνικού δικαίου και της έναρξης της μεγάλης έκτασης εθελοντικής προσφοράς του PSI».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η κίνηση αυτή είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων και όλες οι επιπτώσεις της έχουν προβλεφθεί, σχεδιαστεί και αντιμετωπιστεί με τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup.

«Η αξιολόγηση αυτή δεν έχει καμία επίπτωση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα καθώς η όποια επίδρασή της στην ρευστότητα έχει ήδη αντιμετωπιστεί από την Τράπεζα της Ελλάδας και μετέπειτα από το EFSF» σημειώνει το ΥΠΟΙΚ.

Παράλληλα, υπογραμμίσει ότι η «Ελληνική Δημοκρατία θα παραμείνει στην αξιολόγηση “SD” όσο διάστημα θα παραμένει ανοιχτή η προσφορά του PSI. Μετά την ολοκλήρωση του PSI η Ελληνική Δημοκρατία αναμένεται να επαναξιολογηθεί προς τα πάνω».