A- A+
Σε δύο δόσεις, το 2020 και το 2021, η αποζημίωση όσων έχασαν ενοίκια λόγω κορωνοϊοιύ

Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει ο σχεδιασμός του προγράμματος στήριξης των ιδιοκτητών ακινήτων που έχασαν ενοίκια λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή και όλοι οι εργαζόμενοι με συβάσεις σε αναστολή από το Μάρτιο, δικαιούνται έκπτωση 40% στο ενοίκιο επαγγελματικής στέγης και α΄ κατοικίας αντίστοιχα για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο.

Από την άλλη, οι επιχειρήσεις με ΚΑΔ που πλήττεται από την κρίση του κορωνοϊοιύ και εργαζόμενοι με συμβάσεις σε αναστολή από τον Απρίλιο και μετά, δικαιούνται έκπτωση 40% για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.

Η στήριξη στους ιδιοκτήτες

Από την πρώτη στιγμή το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι το κράτος θα επωμιστεί μέρος της ζημιάς, παρέχοντας εκπτώσεις στους φόρους.

Ήδη όλες οι βεβαιωμένες και οι ρυθμισμένες οφειλές, που είναι πληρωτέες σε δόσεις τους μήνες που οι ιδιοκτήτες έχασαν ενοίκια, έχουν πάρει παράταση έως και τις 31/8/2020.

Ωστόσο, αν οι ιδιοκτήτες πληρώσουν στην ώρα τους τους παραπάνω φόρους, κερδίζουν άμεσα έκπτωση 25% στο ύψος κάθε δόσης.

Ωστόσο, η στήριξη δεν σταματά εκεί. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν νέα μέτρα στήριξης.

Όπως είπε, υπάρχουν «δύο  διαφορετικές ιδέες και  σκέψεις, κάποιες αφορούν το 2020 κάποιες μπορούν να μεταφερθούν το 2021».

Αυτό που έχει συζητηθεί είναι να υπάρξει έκπτωση στον εφετινό ΕΝΦΙΑ, εφόσον πληρωθεί εφάπαξ, που θα μπορεί να φτάνει ακόμη και το 25%.

Ενώ εξετάζεται η παροχή επιπλέον έκπτωσης στο φόρο των εισοδημάτων του 2020 που θα δηλωθούν του χρόνου.