A- A+
Σε χαμηλό 5 ετών οι καταθέσεις στις τράπεζες - Έκαναν «φτερά» 16 δισ. ευρώ σε ένα 3μηνο
Η αγωνία για το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή, η ύφεση που αναγκάζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις να «τρώνε» από τα έτοιμα και η αύξηση των φόρων, οδήγησε τις καταθέσεις στις τράπεζες σε χαμηλό 5 ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, το Νοέμβριο οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες από ιδιώτες υποχώρησαν σε μηνιαία βάση κατά 3,5 δισ. ευρώ, διαμορφούμενες στα 172,89 δισ. ευρώ, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2006.

Το τρίμηνο Σεπτέμβριος – Νοέμβριος ήταν δραματικό για τις τράπεζες, καθώς η ρευστότητά τους μέσω των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων υποχώρησε κατά 15,76 δισ. ευρώ, πτώση που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Τα κεφάλαια αυτά αναπληρώθηκαν στο 100% από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία μέσω της ενεργοποίησης του έκτακτου μηχανισμού στήριξης (ELA), κράτησε ζωντανές τις εμπορικές τράπεζες.

Το δημοψήφισμα και ο Παπαδήμος

Οι εκροές περιορίστηκαν μετά την εκλογή του νέου Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, ωστόσο η ζημιά είχε ήδη γίνει από το κλίμα αβεβαιότητας που επικράτησε μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 26 Οκτωβρίου, αλλά και μετά την προκήρυξη δημοψηφίσματος από τον πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης Γιώργο Παπανδρέου.

Το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2011 οι εκροές καταθέσεων έφτασαν τα 36,7 δισ. ευρώ, ενώ σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2009, η πτώση ξεπέρασε τα 64 δισ. ευρώ.