A- A+
Σε χαμηλό 15 ετών τα υπόλοιπα των προθεσμιακών καταθέσεων - Συνεχίζονται οι εκροές

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2005 έχουν υποχωρήσει τα υπόλοιπα των λογαριασμών προθεσμίας, που σημείωσαν νέα πτώση τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο τέλος του περασμένου μήνα σε προθεσμιακές καταθέσεις τα νοικοκυριά είχαν τοποθετημένα 36,86 δισ. ευρώ, λιγότερα κατά 656 εκατ. ευρώ σε σχέση με ένα μήνα πριν.

Έναντι του υψηλού που είχε καταγραφεί τον Ιούλιο του 2019, στην περίοδο μετά την επιβολή των capital controls, η πτώση προσεγγίζει τα 8 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι την περίοδο αυτή κατά μέσο όρο κάθε μήνα έφευγαν από τις προθεσμιακές καταθέσεις περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ.

Τα σημερινά υπόλοιπα των προθεσμιακών καταθέσεων είναι τα χαμηλότερα που καταγράφονται από τον Οκτώβριο του 2005. Έχουν δηλαδή πέσει σε χαμηλό 15 και πλέον ετών.

Πού πάνε τα λεφτά

Η πτώση των υπολοίπων είναι αποτέλεσμα της πολύ μεγάλης υποχώρησης των προθεσμιακών επιτοκίων, που πλέον βρίσκονται λίγο πάνω από το 0%.

Μάλιστα μέσα στο Φεβρουάριο δύο τράπεζες προχώρησαν σε νέες περικοπές στα επιτόκιά τους, τα οποία πλέον είναι ουσιαστικά 0% για ποσά έως 50.000 ευρώ, με την οροφή να μην ξεπερνά το 0,12%.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αποταμιευτές αναζητούν εναλλακτικές μορφές επένδυσης, πχ. αμοιβαία κεφάλαια, ενώ ένα μέρος των χρημάτων τους τοποθετείται σε λογαριασμούς πρώτης ζήτησης.

Οι εναλλακτικές

Για να πετύχει κάποιος μία αξιοπρεπή απόδοση θα πρέπει είτε να τοποθετήσει τα χρήματά του σε μη συστημική τράπεζα, πχ. Attica Bank ή να επιλέξει προϊόν συνδυασμού προθεσμιακής κατάθεσης - αμοιβαίων κεφαλαίων.

Προϊόντα αυτής της κατηγορίας προσφέρουν σήμερα οι Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς.

Σε γενικές γραμμές, όσο πιο μεγάλο είναι το ποσοστό των χρημάτων που τοποθετείται σε αμοιβαία κεφάλαια, τόσο πιο υψηλό είναι και το επιτόκιο της προθεσμιακής κατάθεσης.

ADVERTISEMENT

Τα διαθέσιμα προϊόντα

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν προγράμματα στην αγορά που προσφέρουν επιτόκιο έως και 0,70%, υπό την προϋπόθεση ότι το 50% της επένδυσης θα τοποθετηθεί σε αμοιβαίο κεφάλαιο.

Το ελάχιστο ποσό της συνολικής επένδυσης ξεκινά, ανάλογα με την τράπεζα, από χαμηλά επίπεδα, που μπορεί να είναι της τάξης των 15.000 ευρώ.

Προσοχή χρειάζεται στο ύψος των προμηθειών που σας επιβάλλεται όταν αγοράζετε αμοιβαία κεφάλαια, που συνήθως κυμαίνεται στα επίπεδα του 1% επί της επένδυσής σας.

Ανάλογα με το επενδυτικό σας προφίλ μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ:

  • Fund of Funds
  • Μετοχικά Α/Κ
  • Ομολογιακά Α/Κ
  • Μικτά Α/Κ

ADVERTISEMENT

Παράδειγμα

Έστω ότι τοποθετείτε 100.000 ευρώ σε συνδυαστικό πρόγραμμα με αναλογία προθεσμιακής κατάθεσης και αμοιβαίων κεφαλαίων στο 50-50.

Δηλαδή τοποθετείτε 50.000 ευρώ σε προθεσμιακή κατάθεση διάρκειας 3 μηνών με επιτόκιο 0,70% και 50.000 ευρώ σε αμοιβαία κεφάλαια.

Από την προθεσμιακή κατάθεση θα λάβετε στο τρίμηνο τόκους μετά φόρους ύψους 74,3 ευρώ.

Από εκεί και πέρα το τελικό σας όφελος θα προκύψει από την πορεία του αμοιβαίου κεφαλαίου.

ADVERTISEMENT

Αν πετύχει στο τρίμηνο απόδοση 2% και αποφασίσετε να ρευστοποιήσετε την επένδυσή σας, θα λάβετε πέραν από τους τόκους και 500 ευρώ από το αμοιβαίο κεφάλαιο, αφού έχει πληρωθεί η προμήθεια εισόδου.

Άρα σύνολο στο τρίμηνο 574,30 ευρώ.