A- A+
Σε 36 άτοκες ή 72 έντοκες δόσεις τα χρέη πληττόμενων ύψους 2,3 δισ. ευρώ

Οριστικοποίηθηκε η ρύθμιση που θα τρέξει για τις οφειλές προς εφορία και Ταμεία που πάγωσαν μετά το ξέσπασμα της πανδημίας για πληττόμενες επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Η νέα ρύθμιση είναι πολύ πιο γενναόδωρη από την προηγούμενη που ίσχυε μέχρι σήμερα, καθώς εκτός από τις περισσότερες δόσεις, μπορεί να ενταχθούν σε αυτή όλα τα παγωμένα χρέη από το Μάρτιο του 2020 έως και σήμερα.

Πρόκειται για οφειλές συνολικού ύψους 2,26 δισ. ευρώ από 134.455 νομικά πρόσωπα, 392.785 φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και 299.195 φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες.

Οι όροι της ρύθμισης

Συγκεκριμένα:

- Ισχύει για τρέχουσες φορολογικές (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κτλ.) και ασφαλιστικές οφειλές

- Αφορά όλες τις οφειλές που δημιουργήθηκαν από το Μάρτιο 2020 έως σήμερα

- Υπάρχει η δυνατότητα εξόφλησης σε:

  • 36 άτοκες
  • 72 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,50%

- Η εξόφληση θα ξεκινήσει την 31/1/2022

Ποιοι την δικαιούνται

Οι κατηγορίες οφειλετών που εμπίπτουν στην ρύθμιση είναι οι εξής:

- Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ από το Υπουργείο Οικονομικών (θα χρησιμοποιηθεί η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου 2020). Υπολογίζεται ότι στους επιλέξιμους ΚΑΔ περιλαμβάνεται το 78% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας.

- Εργαζόμενοι που η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.

- Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάσει δήλωσης COVID.

- Άνεργοι εγγεγραμμένοι το εν λόγω διάστημα στον ΟΑΕΔ.

Επιπλέον οι ανωτέρω οφειλέτες που απώλεσαν ρύθμιση τμηματικής καταβολής (π.χ. 120 δόσεων) από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, δύναται να αναβιώνουν τη ρύθμιση με όλα τα ευεργετήματα με την καταβολή της δόσης του Αυγούστου, και οι απολεσθείσες δόσεις μεταφέρονται στο τέλος της ρύθμισης.