A- A+
Σε 2 περιπτώσεις είναι δυνατή η πληρωμή σε POS χωρίς χρήση PIN για αγορές σε καταστήματα

Η πληκτρολόγηση του 4ψήφιου PIN για την ολοκλήρωση μίας συναλλαγής σε POS, εκτός του ότι για κάποιους είναι ...κουραστική, αυξάνει και τον κίνδυνο διασποράς του ιού. Πότε δεν είναι απαραίτητη.

Κι αυτό διότι ακουμπάμε τα χέρια μας σε ένα πληκτρολόγιο που μπορεί να μην έχει απολυμανθεί με κίνδυνο η επιφάνειά του να είναι μολυσμένη από προηγούμενο χρήστη του.

Οι τράπεζες έχουν μεριμνήσει λόγω πανδημίας για το λόγο αυτό και πλέον επιτρέπουν τη διενέργεια ανέπαφων πληρωμών έως 50 ευρώ χωρίς χρήση PIN έναντι του ορίου των 25 ευρώ που ίσχυε.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτές οι περιπτώσεις που δεν χρειάζεται PIN. Συγκεκριμένα:

1) Πληρωμές με κινητό

Πλέον, δύο τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα διενέργειας συναλλαγών στους πελάτες τους με χρήση κινητού τηλεφώνου και χρέωση της κάρτας τους.

Ο λόγος γίνεται για τις εξής τράπεζες:

- Την Alpha Bank που επιτρέπει μέσω του Apple Pay την πληρωμές με κάρτες Visa, ενώ σύντομα θα ενταχθούν στην υπηρεσία και οι κάρτες Mastercard

- Τη Eurobank που δίνει τη δυνατότητα σε κατόχους κινητών τηλεφώνων Android να πληρώσουν με κάρτες που φέρουν το σήμα Masterard σε όλα τα POS.

Και στις δύο περιπτώσεις, η χρέωση γίνεται απευθείας στην κάρτα σας, χωρίς να πληκτρολογήσετε PIN. Κι αυτό διότι η ταυτοποίηση του κατόχου γίνεται με βιομετρικά στοιχεία από τη συσκευή του κινητού σας.

Επιπλέον, ο κάτοχος της κάρτας δεν χρειάζεται να χωρίς να αποχωριστεί το κινητό του. Έτσι, δεν υπάρχει καμία επαφή με το τερματικό αποδοχής καρτών.

2) Συναλλαγές έως 50 ευρώ

Ως μέτρο πρόληψης ενάντια στη διασπορά του κορωνοϊού, οι τράπεζες θα διατηρήσουν έως την Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020 το όριο των ανέπαφων (contactless) συναλλαγών καρτών χωρίς τη χρήση ΡΙΝ στο ύψος των 50 ευρώ.

Όλες οι συναλλαγές, ανεξαρτήτως ποσού, πραγματοποιούνται ανέπαφα χωρίς να είναι απαραίτητη η παράδοση της κάρτας πληρωμών στον εκάστοτε υπάλληλο του καταστήματος που διενεργείται η συναλλαγή.

Για συναλλαγές πέραν του ποσού των 50 ευρώ θα συνεχίσει να ζητείται από τον κάτοχο της κάρτας η πληκτρολόγηση του ΡΙΝ του στο POS.