A- A+
Σε 17 χρόνια η απόσβεση της αγοράς ενός διαμερίσματος στην Αθήνα σήμερα

Σημαντικές ευκαιρίες παρουσιάζει η αγορά ακινήτων στην Αθήνα, η οποία είναι στην πρώτη θέση μεταξύ 17 ευρωπαϊκών χωρών, ως προς το χρόνο απόσβεσης της επένδυσης.

Η ελληνική Πρωτεύουσα παρουσιάζει αυτήν τη στιγμή δύο σημαντικά πλεονεκτήματα: Τα υψηλά ενοίκια και τις χαμηλές, για τα δεδομένα των μισθωμάτων, τιμές πώλησης διαμερισμάτων.

Γρήγορη απόσβεση

Με τον τρόπο αυτό η μέση ετησιοποιημένη απόδοση διαμορφώνεται στην Αθήνα σε 6% περίπου, καθιστώντας πολύ γρήγορη την απόσβεση της επένδυσης σε ένα ακίνητο.

Σύμφωνα με μελέτη της επενδυτικής εταιρείας ProfitLevel σε 17 ελκυστικές ευρωπαϊκές πόλεις στις οποίες δραστηριοποιείται, η Αθήνα μαζί με τη Βαρσοβία είναι πρώτες σε ταχύτητα απόσβεσης.

Ειδικότερα, στην ελληνική πρωτεύουσα με τα σημερινά επίπεδα τιμών και μισθωμάτων ένας επενδυτής που αποκτά διαμέρισμα, θα πάρει πίσω τα χρήματά του σε 17,5 χρόνια περίπου.

ADVERTISEMENT

Η σύγκριση με άλλες πόλεις

Ο μέσος όρος στις 17 περιοχές που εξετάζονται είναι 28 έτη, ενώ υπάρχουν πόλεις στις οποίες η επένδυση αποσβένεται σε 42 χρόνια!

ADVERTISEMENT

Η μεθοδολογία

Τα δεδομένα βασίζονται σε πλήθος διασταυρωμένων πηγών από το Numbeo.com, το οποίο διαθέτει περισσότερα από 100 σημεία δεδομένων ακόμη και για μικρές πόλεις τους τελευταίους 12 μήνες.

Τα δεδομένα συλλέχθηκαν την εβδομάδα 10-17 Ιανουαρίου 2022.

Τα ενοίκια που καταγράφηκαν βρίσκονται στην κατηγορία διαμερισμάτων ενός υπνοδωματίου (50m2) στο κέντρο της πόλης ανά τετραγωνικό μέτρο.

Τα δεδομένα έχουν διασταυρωθεί με άλλες πηγές, όπως το Statista.com ή την ανάλυση της Deloitte*.

Ωστόσο, οι συγκεκριμένες εναλλακτικές πηγές αναφέρουν μια μέση τιμή για ολόκληρη την πόλη, επομένως οι αριθμοί της ProfitLevel είναι σταθερά υψηλότεροι.

Οι τιμές που χρησιμοποιούνται είναι οι μέσες τιμές για το 2021 σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.