A- A+
Σε 10 ή 12 μηνιαίες δόσεις η πληρωμή του νέου ΕΝΦΙΑ από το 2022 - Αρχή από Μάρτιο

Θέμα λίγων εβδομάδων είναι το κλείδωμα του νέου ΕΝΦΙΑ με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες και την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου για φυσικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν, η κυβέρνηση αναμένεται να ψηφίσει το νέο φόρο επί της ακίνητης περιουσίας μέσα στον Ιανουάριο, ώστε να ξεκινήσει η πληρωμή του από το τέλος του ερχόμενου Μαρτίου.

Ο αριθμός των δόσεων

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, φυσικά και νομικά πρόσωπα, θα κληθούν να αποπληρώσουν το φόρο που θα προκύψει σε 10 ή 12 μηνιαίες δόσεις.

Δηλαδή η πληρωμή του θα πρέπει να γίνεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα των μηνών Μάρτιος - Δεκέμβριος ή Μάρτιος - Φεβρουάριος του επόμενου έτους αντίστοιχα.

Με τον τρόπο αυτό, ο ΕΝΦΙΑ θα σπάσει σε περισσότερες και μικρότερες δόσεις, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον φορολογούμενο.

ADVERTISEMENT

Μείωση φόρου

Σημειώνεται ότι ο νέος ΕΝΦΙΑ θα αλλάξει σημαντικά, καθώς στο υπουργείο Οικονομικών θα τροποποιήσουν τους συντελεστές υπολογισμού του.

Με τον τρόπο αυτό, για την πλειονότητα των φορολογούμενων, παρά την αύξηση των αντικειμενικών περιοχών σε πολλές περιοχές, ο φόρος θα είναι μειωμένος σε σχέση με το 2021.

Επιπλέον, καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος για όλα τα φυσικά πρόσωπα. Αντίθετα, στα νομικά πρόσωπα θα παραμείνει.

Η απορρόφηση των αυξήσεων στις αντικειμενικές τιμές θα γίνει μέσω της εισαγωγής πολλών περιοχών που μέχρι σήμερα επιβαρύνονταν με πολύ χαμηλό φόρο, στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών.

Πρόκειται κατά βάση για τουριστικές περιοχές, τόσο στην Αττική (παραθαλάσσιο μέτωπο), όσο και σε άλλα σημεία της χώρας, που βρίσκονται εκτός σχεδίου, αλλά οι εμπορικές τιμές των ακινήτων είναι στα ύψη.