A- A+
Παράτυπες χρεώσεις με κάρτες: Πλήρωσαν τη νύφη στο 30% των υποθέσεων οι κάτοχοί τους

Σημαντική αύξηση σημείωσαν τα παραστατικά απάτης με την παράνομη χρήση καρτών ανυποψίαστων και κατά βάση πρωτάρηδων με το διαδίκτυο πολιτών.

Ειδικότερα, ο συνολικός αιρθμός των συναλλαγών απάτης με κάρτες αυξήθηκε κατά 76% στις 442 χιλιάδες, ενώ η αξία των χρημάτων που εκλάπησαν αυξήθηκε κατά 18% στα 12,88 εκατ. ευρώ.

Ως εκ τούτου, ο μέσος όρος των κλοπιμαίων έφτασε στο 30 ευρώ ανά συναλλαγή.

Που οφείλεται η άνοδος

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι μεταβολές αυτές μπορούν να αποδοθούν στη σημαντική αύξηση του αριθμού συναλλαγών με κάρτες.

Λόγω της αναστολής λειτουργίας των φυσικών καταστημάτων για μεγάλο διάστημα, αρκετοί ήταν οι κάτοχοι καρτών μη εξοικειωμένοι με τον τρόπο διενέργειας ασφαλών διαδικτυακών συναλλαγών, που έκαναν αγορές σε ηλεκτρονικά καταστήματα.

Τα περιστατικά αφορούν κυρίως διαδικτυακές συναλλαγές με επιχειρήσεις του εξωτερικού, όπως συνέβαινε και κατά τα προηγούμενα έτη.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι το 98% των περιστατικών απάτης, εκδηλώθηκε στις εξ αποστάσεως (card not present–CNP) συναλλαγές μέσω διαδικτύου ή ταχυδρομείου/τηλεφώνου.

Από την άλλη το 2% αφορά παράνομες συναλλαγές σε POS, με παρουσία της κάρτας του θύματος.

Αριθμός συναλλαγών περιστατικών απάτης σε εξ αποστάσεως συναλλαγές

Ποιος πλήρωσε τη νύφη

Οι οικονομικές ζημίες που προκύπτουν από τις συναλλαγές απάτης επιμερίζονται στα συμβαλλόμενα μέλη της συναλλαγής ανάλογα με την υπαιτιότητά τους.

Με βάση την κατανομή των ζημιών μεταξύ των τριών συμβαλλόμενων μελών στον κύκλο συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, διαπιστώνεται πως το μεγαλύτερο μέρος της ζημίας επιβαρύνει τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών που αποδέχονται συναλλαγές καρτών.

Αυτοί επωμίστηκαν πέρυσι το 48% της συνολικής ζημίας. Αντίστοιχα, οι εκδότες καρτών πληρωμών επιβαρύνθηκαν σε ποσοστό 23%.

Τέλος στο 29% των περπτώσεων ευθύνη για την απάτη είχαν οι ίδιοι οι κάτοχοι καρτών και για το λόγο αυτό δεν έγινε αντιλογισμός των παράνομων χρεώσεων.

Κατανομή ζημίας από συναλλαγές περιστατικών απάτης