A- A+
Σχέδιο ρύθμισης των στεγαστικών δανείων όλων των δημοσίων υπαλλήλων
Σχέδιο για τη μείωση των δόσεων των στεγαστικών δανείων δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων, που θα ισχύει για όλες τις τράπεζες, θα παρουσιάσει το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος κατά την παρουσίαση του Προϋπολογισμού του 2012, μέσα στην εβδομάδα θα παρουσιαστεί σχέδιο διακανονισμών των στεγαστικών δανείων, όσων θίγονται από το νέο βαθμολόγιο–μισθολόγιο και την παροχή των συντάξεων.

«Έχουμε έτοιμο το σχέδιο για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. Αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούμε» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

Σημειώνεται πάντως ότι ήδη το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, καθώς και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έχουν ανακοινώσει διάφορες διευκολύνσεις για τους πελάτες τους που θίγονται από τα νέα μέτρα.

Πώς θα γίνουν οι ρυθμίσεις

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει έλθει σε συμφωνία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για τη διαμόρφωση των κριτηρίων ένταξης των δανείων σε διαδικασία ρύθμισης.

Οι λεπτομέρειες αυτού του σχεδίου θα παρουσιαστούν τις επόμενες ημέρες, και βάση αυτών δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι θα μπορούν να πετυχαίνουν μείωση των μηνιαίων δόσεών τους.

Η βασική μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι η επιμήκυνση της διάρκειας εξόφλησης του δανείου, όσο το δυνατόν περισσότερο, μέσω της οποίας επιτυγχάνεται η μείωση της μηνιαίας δόσης

Παράλληλα σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να δοθεί μία περίοδος χάριτος διάρκειας έως και 2 ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας το νοικοκυριό θα πληρώνει μόνο τους τόκους ή δε θα καταβάλλει ούτε ένα ευρώ.

Το κόστος των ρυθμίσεων

Οι τράπεζες παρέχουν διάφορους τρόπους μέσω των οποίων μπορούν να μειωθούν οι δόσεις των στεγαστικών δανείων. Βέβαια οι λύσεις αυτές έχουν κόστος για τους δανειολήπτες, οι οποίοι τελικώς καλούνται να πληρώσουν περισσότερους τόκους.

Το ακόλουθα παραδείγματα είναι ενδεικτικά των ωφελειών και των επιβαρύνσεων που συνεπάγονται οι παροχές των τραπεζών στην ανακύκλωση χρεών:

1. ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ

Νοικοκυριό έλαβε πριν 5 χρόνια στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ, με διάρκεια 20 έτη. Η δόση του σήμερα με επιτόκιο 5%, ανέρχεται σε 990 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο που χρωστάει στην τράπεζα φθάνει στα 125.000 ευρώ.

Το νοικοκυριό θέλει να μειώσει τη δόση του και επιλέγει τη μέθοδο της επιμήκυνσης της διάρκειας ως την πλήρη εξόφληση του δανείου. Αν επαναφέρει την αρχική διάρκειά του στα 20 χρόνια, η δόση πέφτει στα 825 ευρώ, δηλαδή θα διαμορφωθεί χαμηλότερα κατά 17%.

Ωστόσο, μέσα σε αυτή την έξτρα πενταετία, το νοικοκυριό θα πρέπει να καταβάλει επιπλέον τόκους περί τα 20.000 ευρώ ή 4.000 ευρώ κατ΄ έτος.

Αν το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο και ο δανειολήπτης θέλει να μειώσει περαιτέρω τη δόση, μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια σε 25 χρόνια. Σε αυτή την περίπτωση η δόση θα πέσει κατά 30% στα 730 ευρώ.

Για τα δέκα αυτά χρόνια το νοικοκυριό θα πληρώσει επιπλέον τόκους ύψους 42.000 ευρώ ή 4.200 ευρώ κάθε χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βασική προϋπόθεση για να επιμηκυνθεί η διάρκεια εξόφλησης αποτελεί η ολική αποπληρωμή του δανείου να έχει ολοκληρωθεί έως ότου ο δανειολήπτης φτάσει στα 70 – 75 έτη, ανάλογα με την πολιτική κάθε τράπεζας.

2. ΠΛΗΡΩΜΗ ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΤΟΚΩΝ

Εστω ότι ένα νοικοκυριό χρωστά στην τράπεζα 120.000 ευρώ για στεγαστικό δάνειο που λήγει σε 15 χρόνια, ενώ το επιτόκιό του φθάνει στο 4,5%. Η μηνιαία δόση ανέρχεται σήμερα σε 920 ευρώ.

Αν επιλεγεί η πληρωμή μόνο τόκων για ένα διάστημα, π.χ. τριών ετών, η δόση του δανείου για αυτά τα τρία έτη θα πέσει στα 450 ευρώ, δηλαδή χαμηλότερα κατά 50%.

Ωστόσο, μετά τα τρία αυτά χρόνια, το νοικοκυριό θα χρωστά εκ νέου 120.000 ευρώ, τα οποία θα πρέπει να αποπληρώσει σε 12 χρόνια.

Δηλαδή η δόση του αμέσως μετά θα αυξηθεί στα 1.080 ευρώ και θα πληρώσει επιπλέον τόκους 16.200 ευρώ λόγω της καθυστέρησης εξόφλησης του δανείου.

3. ΠΕΡΙΟΔΟ ΧΑΡΙΤΟΣ ΜΗΔΕΝΙΚΩΝ ΚΑΤΑΒΟΛΩΝ

Αν στο προηγούμενο παράδειγμα, το νοικοκυριό, αντί για την καταβολή μόνο των τόκων, επιλέξει να μην πληρώνει δόση, π.χ. για δύο χρόνια, οι τόκοι της περιόδου αυτής, συνολικού ύψους 10.800 ευρώ, θα κεφαλαιοποιηθούν και η νέα δόση μετά τη διετία θα φθάσει στα 1.100 ευρώ έναντι 920 ευρώ αρχικώς.

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει μία επιπλέον επιβάρυνση σε τόκους που θα φθάσει τα 8.000 ευρώ συνολικά.