A- A+
Σχέδια για τη δημιουργία ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για δάνεια προς ΜΜΕ
Στη δημιουργία Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας κατά το γαλλικό μοντέλο για την αύξηση των πιστώσεων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι να χρηματοδοτηθούν τομείς και κλάδοι της ελληνικής οικονομίας οι οποίοι σήμερα δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και δεν θα καλυφθούν ούτε μέσω του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου.

Η Αναπτυξιακή Τράπεζα μπορεί να βασιστεί στη μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης) που διαθέτει πόρους 350 εκατ. ευρώ και έχει άδεια πιστωτικού ιδρύματος, χωρίς να αποκλείεται η συγχώνευση με τον ΟΑΕΠ (Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων).

Κρατικός έλεγχος

Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο σχέδιο βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και οποιαδήποτε κίνηση δεν αναμένεται να γίνει πριν τα μέσα στου 2015.

Ο σχεδιασμός ωστόσο προβλέπει ότι η νέα τράπεζα θα λειτουργήσει υπό κρατικό έλεγχο και θα έχει ιδιωτικό management.

Επίσης μια από τις σκέψεις είναι η Τράπεζα αυτή να λειτουργήσει ως ομπρέλα κάτω από την οποία θα συγκεντρώνονται όλα τα σχήματα που χρηματοδοτούν σήμερα τις μικρομεσαίες (ΜμΕ).

Σημειώνεται ότι σήμερα ο μοναδικός φορέας που υπάρχει για τη χρηματοδότηση ΜμΕ είναι το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο το όποιο με αυτό το σκεπτικό θα μπορούσε να ενταχθεί σε αυτό το σχήμα.