A- A+
Σχέδια για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 685 ευρώ από το 2021 - Τι θα γίνει με επιδόματα

Ξεκινάει η διαβούλευση του υπουργείου Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους για την αύξηση του κατώτατου μισθού, που αναμένεται να αυξηθεί κατά 5,50% το 2021.

Όπως έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση στόχος είναι ο κατώτατος μισθός να αυξάνεται κάθε χρόνο σε ποσοστό διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας.

Με δεδομένο ότι το 2019 η ανάπτυξη έφτασε το 2% και ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 11% από τα 586 στα 650 ευρώ, περιθώρια άλλων αναπροσαρμογών για εφέτος δεν υπάρχουν.

Με βάση δηλαδή την εξαγγελία της κυβέρνησης έχει καλύψει και την εφετινή χρονιά η παραπάνω αύξηση, μην επιτρέποντας άλλες αναπροσαρμογές για εφέτος.

Ωστόσο, η συζήτηση που θα ξεκινήσει θα αφορά το 2021. Με δεδομένο ότι ο ρυθμός ανάπτυξης εφέτος θα φτάσει το 2,50%, η κυβέρνηση φαίνεται πως είναι θετική στην αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 5% - 5,50%.

Αυτό σημαίνει ότι ο κατώτατος μισθός μπορεί να αυξηθεί από την επόμενη χρονιά από τα 650 ευρώ στα 685 ευρώ.

Τι θα γίνει με επιδόματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση αυτή θα μπορεί να συμψηφιστεί με επιπλέον παροχές που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι, πέραν των ελάχιστων από το νόμο αποδοχών.

Έτσι, αν κάποιος εργαζόμενος αμοίβεται με τον κατώτατο μισθό και έχει μία έξτρα παροχή, το ποσό της θα μπορεί να συμψηφιστεί με την αύξηση που θα αποφασιστεί.

Για παράδειγμα, αν κάποιος λαμβάνει 750 ευρώ, δηλαδή 100 ευρώ περισσότερα από τον κατώτατο μισθό, τότε η επιχείρηση έχει τη δυνατότητα να συμψηφίσει την αύξηση του κατώτατου μισθού με μέρος των έξτρα παροχών.

Ως αποτέλεσμα, ο εργαζόμενος δεν θα δει καμία αύξηση στο μισθό του.

Η διαδικασία της διαβούλευσης

Σημειώνεται ότι για τον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού θα γίνει διαβούλευση με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων της ΤτΕ, της Στατιστικής Υπηρεσίας, του ΟΑΕΔ, του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, της ΓΣΕΒΕΕ, του ΙΟΒΕ, του Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ, του ΚΕΠΕ και του ΟΜΕΔ.

Σε κάθε περίπτωση όμως την τελική απόφαση θα λάβει  ο υπουργός Εργασίας.

Οι αποφάσεις αναμένεαι να ληφθούν ως το τέλος Ιουνίου. Για να ακολουθήσει εισήγηση στο υπουργικό Συμβούλιο, με το νέο κατώτατο μισθό να τίθεται σε ισχύ από το επόμενο έτος.