A- A+
Ρυθμίσεις: Πώς και πότε «κουρεύουν» δάνεια οι τράπεζες
Επιθετικότερες ρυθμίσεις, που περιλαμβάνουν ακόμη και διαγραφή μέρους της οφειλής του δανειολήπτη, έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν οι τράπεζες.

Τα προγράμματα ρυθμίσεων των τραπεζών, υπό το βάρος της κρίσης, της μείωσης των εισοδημάτων και της κουλτούρας αθέτησης πληρωμών που έχει καλλιεργηθεί σε μεγάλο ποσοστό των δανειοληπτών έχουν γίνει πολύ δραστικά τους τελευταίους μήνες.

Οι τράπεζες είναι έτοιμες να ρίξουν τους επόμενους μήνες στη μάχη ενάντια στις επισφάλειες ακόμη πιο γενναιόδωρα προϊόντα αναδιάρθρωσης.

Ποιους αφορούν

Τα νέα αυτά προγράμματα απευθύνονται σε δανειολήπτες που έχουν υποστεί σημαντική μείωση των εισοδημάτων τους και δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία, εκτός από τη χρηματοδοτούμενη κύρια κατοικία τους, στην περίπτωση των στεγαστικών δανείων.

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι τράπεζες είναι διατεθειμένες από τη μία πλευρά να μειώσουν σημαντικά τη μηνιαία δόση και από την άλλη να χαρίσουν μέρος του κεφαλαίου ή και των τόκων εάν ο δανειολήπτης είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις του, βάση της νέας ρύθμισης.

Επί της ουσίας οι τράπεζες επιβραβεύουν όσους είναι συνεπείς στην καταβολή των δόσεών τους μετά τη ρύθμιση του δανείου τους, δίνοντας κίνητρο μη αθέτησης των πληρωμών.

Οι προσφορές

Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται οι εξής διευκολύνσεις:

- Στεγαστικά δάνεια

Η δόση μειώνεται σημαντικά, με το δανειολήπτη να πληρώνει τόκους ή τόκο και κεφάλαιο μόνο για ένα μέρος του δανείου.

Το υπόλοιπο τμήμα του δανείου «παγώνει» για ένα διάστημα που μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 5 χρόνια.

Εάν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο δανειολήπτης δεν εμφανίσει νέα καθυστέρηση στην εξόφληση του δανείου, τότε του χαρίζονται τόκοι που δεν πλήρωσε.

- Καταναλωτικά δάνεια

Στην καταναλωτική πίστη όπου τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για τις τράπεζες, λόγω έλλειψης παρεχόμενων εγγυήσεων, τα «κουρέματα» είναι πιο συνηθισμένα.

Όπου δεν υπάρχουν εξασφαλίσεις, οι τράπεζες είναι έτοιμες να προσφέρουν συμφέροντα deals στους πελάτες τους.

Αυτά μπορεί να προβλέπουν διαγραφή χρέους έως και 70%, εάν ο πελάτης αποπληρώσει άμεσα το 30% της οφειλής.

Ή το δάνειο να ρυθμίζεται με τέτοιο τρόπο ώστε η δόση να μειώνεται σημαντικά και στη λήξη της διάρκειας αποπληρωμής του, εφόσον ο πελάτης δεν καθυστέρησε τις πληρωμές, να διαγράφεται μέρος της οφειλής.

Σε ορισμένες περιπτώσεις το μπόνους μπορεί να προβλέπει το «κούρεμα» ακόμη και του 50% των οφειλόμενων.