A- A+
Ρεκόρ 8ετίας στις νέες προθεσμιακές καταθέσεις από επιχειρήσεις το Νοέμβριο

Στο υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2014 διαμορφώθηκαν οι νέες τοποθετήσεις κεφαλαίων σε λογαριασμούς προθεσμίας από επιχειρήσεις τον περασμένο Νοέμβριο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, την υπό εξέταση περίοδο μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις έκλεισαν σε προθεσμιακές καταθέσεις συνολικό 2,74 δισ. ευρώ.

Από αυτά, η συντηρπτική πλειονότητα, τα 2,73 δισ. ευρώ, τοποθετήθηκε σε προϊόντα με διάρκεια έως και 1 έτος.

Ο ρόλος των επιτοκίων

Η εξέλιξη αυτή μόνο τυχαία δεν είναι. Τον περασμένο Νοέμβριο οι τράπεζες προχώρησαν σε σημαντικές αυξήσεις στις αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων που προσφέρουν σε εταιρικούς τους πελάτες.

Όπως προκύπτειο από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η μέση απόδοση για προγράμματα διάρκειας έως και 12 μηνών έφτασε το Νοέμβριο το 0,30% από 0,21% ένα μήνα νωρίτερα.

Σε σύγκριση με τις αρχές του περασμένου καλοκαιρικού η διαφορά είναι τεράστια, μιας και τότε η μέση απόδοση δεν ξεπερνούσε το 0,05%.

ADVERTISEMENT

Η προοπτική

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, υπάρχει στα ταμεία αρκετών επιχειρήσεων ρευστότητα που είναι διαθέσιμη για τοποθετήσεις βραχυπρόθεσης διάρκειας σε προϊόντα της κατηγορίας.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ξεκίνησαν οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις τράπεζες, τα υπόλοιπα των επιχειρήσεων στους λογαριασμούς προθεσμίας κινούνται ανοδικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, από το χαμηλό των 4,6 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου, τρεις μήνες μετά είχαν προσεγγίσει τα 6 δισ. ευρώ. Αυξήθηκαν δηλαδή κατά περίπου 1,4 δισ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το Νοέμβριο τα υπόλοιπα σε καταθέσεις πρώτης ζήτησης μειώθηκαν κατά σχεδόν 900 εκατ. ευρώ, όσο ήταν περίπου το ίδιο διάστημα η άνοδος των τοποθετήσεων σε προθεσμιακές καταθέσεις.