A- A+
RBS: Τι θα αλλάξει στην Ευρωζώνη ένα Grexit - Οδυνηρές συνέπειες για Ελλάδα
Πολλαπλές επιδράσεις στην πολιτική κατάσταση στις μικρότερες χώρες της ευρωζώνης και επιτάχυνση της ενοποίησης, θα προκαλούσε η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.

Τούτο αναφέρει σε ανάλυσή της η Royal Bank of Scotland, που δημοσιεύεται στη Wall Street Journal, με τίτλο: «Η ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα».

Σύμφωνα με αυτή, «το Grexit θα έχει ευρύτατες συνέπειες για την ευρωζώνη, αποδυναμώνοντας ορισμένες πτυχές από τους δεσμούς που συνδέουν το ενιαίο νόμισμα, ενώ θα ενισχύσουν άλλες».

Θα επηρεάσει την ψήφο

«Εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από την ευρωζώνη, αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μια σειρά από προηγούμενα που ενδέχεται να επηρεάσουν το πώς οι πολίτες ψηφίζουν και πως οι πολιτικοί συμπεριφέρονται στην Ευρώπη» αναφέρει το άρθρο.

Μεταξύ άλλων, διατυπώνει και την άποψη ότι αν οι Έλληνες επιλέξουν την έξοδο από το ευρώ με δημοψήφισμα, θα στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι πολίτες και όχι οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι πολιτικοί στη Φρανκφούρτη, στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο κρατούν το πεπρωμένο του ευρώ στα χέρια τους.

«Αλλά, αν είναι οι Έλληνες πολιτικοί να πάρουν την απόφαση περί εξόδου, βάσει της εκλογικής εντολής που έλαβαν και όχι δημοψηφίσματος, αυτό θα μπορούσε να κάνει τους ψηφοφόρους σε άλλες χώρες να σκεφτούν σοβαρά πριν ψηφίσουν πολιτικούς που είναι κατά της λιτότητας» αναφέρεται σχετικά.

Κόλαφος για Ελλάδα

Ο αρθρογράφος υπογραμμίζει ότι «οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά το Grexit θα είναι οδυνηρές.

Θα υπάρξουν, όμως και δύο σημαντικές μεσοπρόθεσμες συνέπειες. Η ευρωζώνη μετά το Grexit θα ήταν πιο ευάλωτη σε κερδοσκοπικές επιθέσεις στο ευρώ, όπως συνέβη το 2012.

Αυτό θα αποθαρρύνει τους επενδυτές και θα υπάρξει φυγή κεφαλαίων. Το πιο ισχυρό εργαλείο πολιτικής της ΕΚΤ, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσής της, δεν έχει σχεδιαστεί για να ασχοληθεί με αυτό το πρόβλημα, και δεν μπορεί να σταθεροποιεί τις αγορές σε μια μελλοντική κρίση.

Το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για να σώσει τις χώρες που δεσμεύονται να ασκήσουν πολιτική λιτότητας και μεταρρυθμίσεων.

Δημοσιονομική ένωση

Επίσης, αναφέρει ότι «θα πρέπει να περιμένουμε μια πολιτική απάντηση για την καταπολέμηση των δυνάμεων εκείνων που απειλούν να διαλύσουν την ευρωζώνη.

Το Grexit θα μπορούσε τελικά να φέρει την Ένωση πιο κοντά, σε μια δημοσιονομική ένωση και κοινή έκδοση ομολόγων, που θα πηγαίνουν χέρι-χέρι με δεσμευτικές και αξιόπιστες δεσμεύσεις σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν στο να μετατρέψουν την ευρωζώνη σε μία βέλτιστη και πολύ πιο σταθερή νομισματική ένωση».

Καταλήγοντας, επισημαίνει ότι «όλα τα ανωτέρω θα παραμείνουν μια υποθετική συζήτηση αν η Ελλάδα καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της και αποτραπεί η έξοδος από την ευρωζώνη. Αλλά, οι συνετοί πολιτικοί και επενδυτές θα πρέπει να διαθέσουν λίγο χρόνο εξετάζοντας το πώς θα απαντούσαν σε ορισμένα από τα ερωτήματα που ένα Grexit θα μπορούσε να εγείρει».