A- A+
Ράλι 27% στις τιμές των ακινήτων το 2019 στο κέντρο της Αθήνας - Πίνακες με τις μεταβολές

Εντυπωσιακή ήταν η χρονιά που πέρασε στην αγορά των ακινήτων για πολλές περιοχές της χώρας, που είδαν μετά από πολλά χρόνια διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Spitogatos, στο σύνολο της Ελληνικής επικράτειας, η μέση τιμή πώλησης κατοικιών για ολόκληρο το έτος 2019 αυξήθηκε κατά 8,20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ στις τιμές ενοικίασης σημειώθηκε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση κατά 10,10%.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές πώλησης ακινήτων παρατηρήθηκαν στα μεγάλα αστικά κέντρα, με τον Δήμο Θεσσαλονίκης να σπάει το φράγμα του 28% σε ετήσια μεταβολή.

Στον κεντρικό τομέα της Αθήνας, η μεταβολή των τιμών για το 2019 κινήθηκε στο 27,2%, στον Πειραιά οι τιμές πώλησης ακινήτων αυξήθηκαν κατά 16,3%, ενώ στα Νότια και Δυτικά προάστια της Αττικής σημειώθηκαν αυξήσεις της τάξης του 10,8% και 8,7% αντίστοιχα.

Σε αντίθετη πορεία κινήθηκαν τα Γρεβενά (-19,4%), ο Νομός Τρικάλων (-8,2%), η Βοιωτία (-8,1%), ο Νομός Δράμας (-7,5%) και η Φωκίδα (-5,9%).

Αναλυτικότερα, οι περιοχές με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές πώλησης ανά τ.μ. είναι οι εξής:

Άνοδος και στα ενοίκια

Οι τιμές ενοικίασης παρουσίασαν πολύ μεγάλες αυξήσεις στην πλειονότητα των ελληνικών πόλεων, με τις μεγαλύτερες μεταβολές να παρατηρούνται στον Πειραιά (25,2%), στα Νησιά Αργοσαρωνικού (23,1%), στον Νομό Τρικάλων (21,4%), στο Κέντρο Αθήνας & στα Δυτικά Προάστια (20%) και στον Νομό Κερκύρας (19%).

Εξαίρεση αποτέλεσαν λίγες περιοχές, οι οποίες δεν ακολούθησαν τον αυξητικό ρυθμό της υπόλοιπης χώρας στις τιμές ενοικίων.

Οι περιοχές αυτές είναι οι: Ζάκυνθος (-10,4%), Κυκλάδες (-8,3%), Θεσπρωτία (-6,2%), Νομός Καστοριάς (-3,8%), Νομός Φλώρινας (-3,7%).

Αναλυτικότερα, στα ενοίκια οι μεγαλύτερες αυξήσεις ανά τ.μ. καταγράφηκαν στις ακόλουθες περιοχές: