A- A+
Πτώση για 5ο συνεχή μήνα στα υπόλοιπα των προθεσμιακών καταθέσεων

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι εκροές από τις προθεσμιακές καταθέσεις ιδιωτών, τα υπόλοιπα των οποίων συμπλήρωσαν 5 μήνες συνεχούς πτώσης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, η μείωση των υπολοίπων στους λογαριασμούς προθεσμίας έφτασε τον Ιανουάριο τα 420 εκατ. ευρώ.

Έτσι, από τον περασμένο Οκτώβριο όταν ξεκίνησε η πτωτική τάση, η σωρευτική μείωση των μεγεθών έχει πλέον ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι η άνοδος των υπολοίπων στους λογαριασμούτς πρώτης ζήτησης την ίδια περίοδο διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 1,50 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ έχουν τοποθετηθεί σε επενδυτικά προϊόντα.

Κι αυτό διότι η μείωση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις τους τελευταίους μήνες, έχει μειώσει την ελκυστικότητά τους, στρέφοντας τους αποταμιευτές σε εναλλακτικά προγράμματα.

Μείωση για το σύνολο των καταθέσεων

Όπως αναμενόταν, η συνολική εγχώρια καταθετική βάση μειώθηκε τον Ιανουάριο, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή, μετά τη μεγάλη άνοδο του Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, τα υπόλοιπα νοικοκυριών και επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 1,97 δισ. ευρώ, εκ των οποίων οι μισές περίπου εκροές προήλθαν από τα νοικοκυριά (-880 εκατ. ευρώ).

Την ίδια περίοδο, οι καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 1,49 δισ. ευρώ.

Αν λοιπόν δεν είχαν αυξηθεί τα υπόλοιπα των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων, η πτώση θα ήταν ακόμη πιο μεγάλη.