A- A+
Ψάχνει 790 εκατ. ευρώ από την αγορά η Εθνική για να αποφύγει την κρατικοποίηση
Τη σύγκληση γενικής συνέλευσης για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 9,76 δισ. ευρώ αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας την Τετάρτη το απόγευμα. Αναζητά από 790 έως 975 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, η διοίκηση της Εθνική συγκάλεσε για τις 19 Απριλίου γενική συνέλευση με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας κατά 9,76 δισ. ευρώ.

Ως εκ τούτου, για τη διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα του ομίλου, οι μέτοχοι θα κληθούν να εισφέρουν 976 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 10% των κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας.

«Μαξιλάρι» τα CoCos

Επιπλέον, θα ζητηθεί από τους μετόχους η έγκριση για την έκδοση μετατρεψίμων ομολογιών (cocos) συνολικού ποσού έως 1,9 δισ. ευρώ, μέσω των οποίων μπορεί να επιτευχθεί μείωση των κεφαλαίων που θα κληθούν να εισφέρουν οι μέτοχοι.

Πρόκειται για ένα «μαξιλάρι» στην όλη διαδικασία, που μπορεί να μειώσει το ποσό της ελάχιστης συμμετοχής έως και 190 εκατ. ευρώ περίπου.

Αν για παράδειγμα, εκδοθεί το σύνολο των CoCos, η αύξηση κεφαλαίου με έκδοση κοινών μετοχών θα μειωθεί στα 7,9 δις. ευρώ και ως εκ τούτου το 10% που πρέπει να βάλλουν οι ιδιώτες μέτοχοι στα 790 εκατ. ευρώ.

Διορία από ΤΧΣ

Η εξασφάλιση του 10% θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι το τέλος Απριλίου, σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικούς κύκλους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε διαφορετική περίπτωση το ΤΧΣ θα παρέμβει και θα κρατικοποιήσει την τράπεζα που δε θα μπορεί να πείσει ότι η αύξηση κεφαλαίου της θα είναι επιτυχημένη.

Ειδικότερα, θα καλύψει το 100% των κεφαλαιακών αναγκών και θα καταστεί ο νέος κύριος μέτοχος της ΕΤΕ.

Η επίσημη ανακοίνωση

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, σε συνέχεια της χθεσινής συνεδρίασής του, αποφάσισε σήμερα τη σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της Εθνικής Τράπεζας για την Παρασκευή, 19 Απριλίου 2013, με θέματα :

1. Μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας μέσω α) αύξησης της ονομαστικής αξίας των κοινών μετοχών της Τράπεζας και μείωσης του συνολικού αριθμού αυτών με συνένωση των εν λόγω μετοχών (reverse split) και β) μείωσης της ονομαστικής αξίας των κοινών μετοχών, όπως θα έχουν διαμορφωθεί μετά το reverse split, με σκοπό το σχηματισμό ισόποσου ειδικού αποθεματικού.

2. Έκδοση ομολογιών μετατρεψίμων υπό αίρεση σε κοινές μετοχές, με δικαίωμα εξαγοράς αυτών από την Τράπεζα (cocos) συνολικού ποσού έως 1.900 εκατ. Ευρώ.

3. Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας για άντληση κεφαλαίων μέχρι ποσού 9.756 εκατ. Ευρώ μέσω έκδοσης νέων κοινών μετά ψήφου μετοχών.

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η απαρτία που απαιτείται στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση θα συγκληθεί στις 24 Απριλίου η πρώτη Επαναληπτική Συνέλευση και στις 29 Απριλίου 2013, στη 1 το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μελά επί της οδού Αιόλου 93, στην Αθήνα, η δεύτερη Επαναληπτική Γενική Συνέλευση η οποία και θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις.

Η πρόσκληση για τη σύγκλιση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης και των Επαναληπτικών, σύμφωνα με το νόμο, θα αποσταλεί αύριο Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στο Χρηματιστήριο, στις θεσμικές Αρχές και θα είναι διαθέσιμη, σε ηλεκτρονική μορφή, μέσω της ιστοσελίδες της Τράπεζας www.nbg.gr.