A- A+
Προβόπουλος: Γιατί το ΤΤ δεν ήταν βιώσιμο κι έπρεπε να κλείσει - Τι είπε για τις επισφάλειες
Εξηγήσεις για τους λόγους που επιλέχθηκε η εκκαθάριση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου μετά το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους έδωσε στη Βουλή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Τι είπε για «κόκκινα» δάνεια.

Ο κ. Προβόπουλος μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής προσπάθησε να αντικρούσει «έναν ισχυρισμό που ακούγεται, ή ακριβέστερα, ακουγόταν. Ότι δηλαδή το ΤΤ ήταν μία υποδειγματική τράπεζα, η οποία άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα μετά το PSI. Τα γεγονότα διαψεύδουν τον ισχυρισμό αυτό».

Όπως είπε, το ΤΤ δεν είχε εμφανίσει αξιόλογη κερδοφορία ούτε τα χρόνια πριν από το PSI. Στη διάρκεια π.χ. της 5-ετίας 2006-2010, που το ΤΤ λειτουργούσε ως τράπεζα η κερδοφορία ήταν οριακά θετική, με αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων χαμηλότερη από το μισό του μέσου όρου του κλάδου.

Στοίχιζε στο δημόσιο

«Και μάλιστα, σε μία περίοδο που το Ελληνικό Δημόσιο είχε προβεί σε μεγάλες κεφαλαιακές ενισχύσεις του ΤΤ. Γι αυτό και μόνον πριν από το PSI, το ΤΤ εμφάνιζε υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, λόγω της στήριξης δηλαδή που απολάμβανε από το Ελληνικό Δημόσιο» εξήγησε ο διοικητής της ΤτΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, με δεδομένη τη χαμηλή αποδοτικότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου και το συνεχώς διογκούμενο λειτουργικό κόστος, θα ήταν εξαιρετικά αμφίβολη η διαμόρφωση μελλοντικών εσόδων, που να υπερκαλύπτουν τα λειτουργικά έξοδα και τις πιστωτικές απώλειες του δανειακού και του επενδυτικού χαρτοφυλακίου.

«Μετά τα όσα ανέφερα, φαντάζομαι ότι δεν θα υπάρχουν απορίες γιατί το ΤΤ κρίθηκε μη βιώσιμο. Πράγματι, κρίθηκε ότι δεν ήταν μακροχρόνια βιώσιμο, με την έννοια ότι δεν θα μπορούσε να συνεχίσει να λειτουργεί αυτοδύναμα και να αποπληρώσει την όποια κρατική βοήθεια ελάμβανε σε λογικό βάθος χρόνου» κατέληξε ο κ. Προβόπουλος.

Τα «κόκκινα» δάνεια

Αναφερόμενος στην υπόθεση του ΤΤ με τα «κόκκινα» δάνεια, ο κ. Προβόπουλος υπογράμμισε ότι «η ΤτΕ συνεργάστηκε και υποβοήθησε το έργο των δικαστικών αρχών παντοιοτρόπως, όπως το έκανε και σε άλλες ομοειδείς περιπτώσεις», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι η τράπεζα «δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκαταστήσει τις δικαστικές αρχές, οι οποίες θα κρίνουν για τις όποιες σκιές και ερωτηματικά υπάρχουν».

Εξιστορώντας την πορεία της τράπεζας τα τελευταία χρόνια είπε ότι «στις αρχές του 2009 διαπιστώσαμε τη δραστηριοποίηση του ΤΤ στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων χωρίς την προηγούμενη ενημέρωσή μας για την αλλαγή του επιχειρηματικού σχεδίου».

Στον πλαίσιο αυτό, τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου η ΤτΕ απαγόρευσε στο ΤΤ να χορηγήσει περαιτέρω επιχειρηματικά δάνεια εάν προηγουμένως δεν υιοθετηθούν κατάλληλα πληροφοριακά συστήματα και συστήματα διαχείρισης κινδύνων.

Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, τον Ιούλιο του 2009 το ΤΤ ενημέρωσε την ΤτΕ για διορθωτικές ενέργειες καθώς και για την πρόθεση επέκτασης στον τομέα των επιχειρηματικών δανείων.

«Τον Οκτώβριο του 2009 (επιστολή 5200/21.10.2009) ζητήσαμε η σχεδιαζόμενη επέκταση να γίνει μόνο μετά τον επιτόπιο έλεγχο της ΤτΕ που θα διαπίστωνε την επάρκεια των διορθωτικών ενεργειών. Στον έλεγχο που επακολούθησε διαπιστώθηκαν ελλείψεις και αδυναμίες» σημείωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Το 2010 ως αποτέλεσμα του ελέγχου επεβλήθη περιορισμός που προέβλεπε ότι τα επιχειρηματικά δάνεια μπορούν να δίνονται μόνο σε εταιρείες με υψηλή πιστοληπτική διαβάθμιση ή στο πλαίσιο κοινοπρακτικών δανείων.

Τι έδειξε η Blackrock

Το 2011 ακολούθησε η διαγνωστική άσκηση της BlackRock που επιβεβαίωσε το μέγεθος του προβλήματος. Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, από τον έλεγχο προέκυψαν πιθανές ζημίες 7% επί του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων.

«Σε πρώτη ανάγνωση, το ποσοστό αυτό φαίνεται χαμηλό. Εξηγείται όμως από το γεγονός ότι, πρώτον, το ΤΤ είχε μεγάλο χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων υπαλλήλων του δημοσίου, όπου η αποπληρωμή γινόταν απευθείας από τη μισθοδοσία του δανειολήπτη και, δεύτερον, είχε μεγάλο αριθμό δανείων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου» πρόσθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Ωστόσο, όπως εξήγησε, το ποσοστό εκτιμώμενων ζημιών για τα επιχειρηματικά δάνεια ανερχόταν σε 33,2%. «Το ποσοστό αυτό κρίνεται ως ιδιαιτέρως υψηλό, καθώς όχι μόνο ήταν κατά πολύ υψηλότερο εκείνου των συστημικών τραπεζών, αλλά και επειδή το ποσοστό αυτό διαμορφώθηκε σε μικρό χρονικό διάστημα, καθώς αφορούσε δάνεια που το ΤΤ είχε αρχίσει να δίνει μόλις από τα τέλη του 2008, δάνεια δηλαδή που δεν είχαν ‘’ωριμάσει’’ χρονικά» σημείωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

«Τσαμπουκάς» με βουλευτές

Ο κ Προβόπουλος κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής είχε αντιπαράθεση και με βουλευτές. «Από όλο τον κόσμο διεθνώς αναγνωρίζεται η επιτυχία των ελληνικών τραπεζών και της ΤτΕ πλην από κάποιους εδώ» τόνισε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος σε βουλευτές της αντιπολίτευσης.

«Είναι λυπηρό βουλευτές της Ελλάδος να μην αναγνωρίζουν την προσπάθεια» τόνισε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος μεταξύ άλλων και στο πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο.

«Δεν έχουν ιδέα όσοι μιλούν για το PSI. Δεν ξέρουν τον νόμο των CACs, των ρητρών συλλογικής δράσης» σημείωσε χαρακτηριστικά.