A- A+
Προβλέψεις για μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ στο 0,50% – Υποχωρούν οι δόσεις των δανείων
Νέες μειώσεις στο επιτόκιο του ευρώ, αρχής γενομένης από την επόμενη εβδομάδα, αναμένουν οι αγορές. Το γεγονός αυτός αναμένεται να οδηγήσει σε νέες περικοπές στις μηνιαίες δόσεις των δανείων.

Η αρχή έγινε το Νοέμβριο με τη μείωση του ευρω-επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,25%, ενώ αναμένεται και νέα ισόποση περικοπή από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση της 8/12 στο 1%.

Η επιδείνωση της κρίσης χρέους, σύμφωνα με αναλυτές, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει την Ευρωτράπεζα και σε νέες κινήσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Για παράδειγμα η Citigroup σε έκθεσή της εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα μειώσει την ερχόμενη χρονιά τα επιτόκια ακόμη χαμηλότερα, στο 0,50%.

Η επίδραση στα δάνεια

Οι κινήσεις αυτές έχουν άμεση επίπτωση στα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου που πληρώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Αφορούν κατά κύριο λόγο τα στεγαστικά και τα επαγγελματικά – επιχειρηματικά δάνεια, τα επιτόκια των οποίων είναι συνδεδεμένα με τους ευρωπαϊκούς δείκτες αναφοράς (ΕΚΤ, euribor), όπου οι μειώσεις περνούν αμέσως στις δόσεις.

Από την άλλη πλευρά, στα καταναλωτικά δάνεια και στις πιστωτικές κάρτες οι αλλαγές δεν είναι άμεσες, όπως φάνηκε και από τις κινήσεις των τραπεζών μετά την τελευταία μείωση του ευρωεπιτοκίου.

Πόσο μειώνονται οι δόσεις

Για κάθε 1.000 ευρώ υπολοίπου σε στεγαστικό δάνειο με εναπομένουσα διάρκεια αποπληρωμής τα 20 έτη, κάθε περικοπή του επιτοκίου κατά 0,25% συνεπάγεται τη μείωση της δόσης κατά 0,13 ευρώ περίπου.

Άρα για δάνειο 50.000 ευρώ η δόση μειώνεται κατά 6,55 ευρώ, για 100.000 ευρώ κατά 13,1 ευρώ, για 200.000 ευρώ κατά 26,2 ευρώ κ.ο.κ.

Οι συγκεκριμένες μεταβολές θα εμφανιστούν στις μηνιαίες δόσεις του Δεκεμβρίου, ενώ εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις για νέα περικοπή του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 25 μονάδες την ερχόμενη εβδομάδα, θα υπάρξει η ίδια περίπου επίπτωση και στη δόση του Ιανουαρίου.

Εάν δε, επαληθευτούν οι προβλέψεις για περιορισμό του ευρω-επιτοκίου στο 0,50%, για κάθε 100.000 ευρώ 20ετούς δανείου, η μηνιαία δόση θα υποχωρήσει κατά 52 ευρώ περίπου από τα υψηλά της φετινής χρονιάς.