A- A+
Πρόβλεψη σοκ για αύξηση του επιτόκιου της ΕΚΤ στο 1,5% το 2022 - Τι σημαίνει για δάνεια

Ισχυρό πλήγμα στους δανειολήπτες θα επιφέρει μία μεγάλη αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ τους επόμενους μήνες, καθώς θα αυξήσει σημαντικά τις μηνιαίες δόσεις.

Εντός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) υπάρχουν φωνές που επιζητούν την αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ μέσα στο 2022, από τα ιστορικά χαμηλά του -0,50% σήμερα.

Νέα πρόβλεψη

Μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, η πρώην διοικητής της ΤτΕ Ελένη Λουρή εκτίμησε ότι στο δεύτερο εξάμηνο θα υπάρξει αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ, ενδεχομένως κατά 1% ή 2%.

Κι αυτό διότι θεωρεί ότι η άνοδος του πληθωρισμού δεν είναι παροδικό φαινόμενο και θα διαρκέσει περισσότερο του αρχικώς αναμενόμενου.

Αυτό σημαίνει ότι το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ, με βάση την εκτίμησή της, θα φτάσει στο καλό σενάριο στο 0,50% και στο ακραίο σενάριο το 1,50%.

Τι σημαίνει για τους Έλληνες

Μία τέτοια αύξηση θα οδηγήσει σε προς τα πάνω αναπροσαρμογή του κόστους χρήματος για τις τράπεζες, η οποία θα μετακυλιστεί αναπόφευκτα στους δανειολήπτες.

Συγκεκριμένα:

  • Νέα δάνεια

Τα νέα δάνεια, τόσο σταθερού, όσο και κυμαινόμενου επιτοκίου, θα ακριβύνουν, ανάλογα με το πόσο θα αυξηθεί το επιτόκιο της ΕΚΤ.

Αυτό σημαίνει ότι τα τρέχοντα σταθερά επιτόκια, όπου αυτά προσφέρονται, θα πρέπει να προτιμώνται σήμερα έναντι των κυμαινόμενων.

Για παράδειγμα, στη στεγαστική πίστη διαμορφώνονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

  • Παλαιές χρηματοδοτήσεις

Όσον αφορά στα δάνεια σταθερού επιτοκίου, για όλη τη διάρκεια ισχύος του, δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στις μηνιαίες δόσεις.

Από την άλλη όμως στα κυμαινόμενα επιτόκια θα δούμε αυξήσεις, είτε πρόκειται για επιτόκια που ορίζονται από τις τράπεζες ή για επιτόκια συνδεδεμένα με τους διατραπεζικούς δείκτες euribor.

Για παράδειγμα, σε ένα στεγαστικό δάνειο σημερινού υπολοίπου 100.000 ευρώ, 10 χρόνια πριν την αποπληρωμή του, με επιτόκιο euribor 3μήνου πλέον περιθωρίου 2%, η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 900 ευρώ περίπου.

Αν το επιτόκιο της ΕΚΤ αυξηθεί κατά 2%, η μηνιαία δόση θα αναρριχηθεί στα 990 ευρώ. Θα αυξηθεί δηλαδή κατά 10%.