A- A+
Πρωτοβουλία για παροχή δωρεάν ρεύματος το χειμώνα σε οικονομικά αδύναμους
Τις διαδικασίες για την παροχή δωρεάν ρεύματος στους καταναλωτές που εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο κατά τις περιόδους αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση.

Ειδικότερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης με σχετική επιστολή προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ζητά να προβλέπεται μηδενική χρέωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τις ευπαθείς ομάδες καταναλωτών που προμηθεύονται ηλεκτρικό ρεύμα με Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ), για το διπλάσιο αριθμό των ημερών που θα παρουσιαστούν υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων πάνω από τα 150 mg/m3.

Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να ενθαρρυνθούν τα νοικοκυριά με οικονομικά κίνητρα προκειμένου να χρησιμοποιούν ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης αντί για τζάκια, ώστε να περιοριστεί η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Για παράδειγμα αν εμφανιστούν 3 ημέρες με υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων πάνω από 150 μg/m3, τότε για 6 ημέρες να υπάρξει μηδενική χρέωση ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές με Κ.Ο.Τ.

Η μηδενική χρέωση αφορά το ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων, δεν περιλαμβάνει δηλαδή τις χρεώσεις για τα δίκτυα κλπ. που θα εισπράττονται κανονικά.

Σπίτια χωρίς ηλεκτρικό

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, εκτός από τους δικαιούχους ΚΟΤ θα υπάρξει ειδική ρύθμιση και για άλλους οικονομικά αδύναμους που θα μπορούν να καταναλώνουν δωρεάν ενέργεια.

Στο πλαίσιο αυτό, η επιλογή των νοικοκυριών που θα ωφεληθούν από τη σχετική ρύθμιση θα γίνεται με αποκεντρωμένες διαδικασίες και σε ατομικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, θα εξετάζονται οι περιπτώσεις πολιτών που διαμένουν σε σπίτια χωρίς ηλεκτρικό και δεν έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Θα εξεταστεί η σύσταση επιτροπών ανά δήμο, στις οποίες θα συμμετέχουν ο Δήμαρχος ή εκπρόσωπός του, ο προϊστάμενος του τοπικού καταστήματος της ΔΕΗ και εκπρόσωπος της υπηρεσίας πρόνοιας της Περιφέρειας.

Αντικείμενό της θα είναι η χορήγηση δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος σε πολίτες που διαβιούν σε σπίτια χωρίς ηλεκτρικό.