A- A+
Πρώτο ένσημο: Στα 3.600 ευρώ η επιδότηση για προσλήψεις νέων ως 29 ετών

Στον τριπλασιασμό του ποσού της επιδότησης που θα δίνεται σε επιχειρήσεις και νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας νέους έως 29 ετών, προχώρησε η κυβέρνηση.

Ο λόγος γίνεται για το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο» που δημιουργήθηκε για να δώσει κίνητρο σε επιχειρήσεις να προσλάβουν νέους από 18 έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία.

Το ποσό της ενίσχυσης

Αναλυτικότερα, το ύψος της χορηγούμενης επιδότησης θα ανέρχεται πλέον σε 3.600 ευρώ από 1.200 ευρώ προηγουμένως, για χρονικό διάστημα 6 μηνών για κάθε θέση εργασίας.

Θα καταβάλλεται ως εξής:

- Ποσό 1.800 ευρώ θα καταβάλλεται απευθείας στον νεοπροσλαμβανόμενο νέο

- Ποσό 1.800 ευρώ θα καταβάλλεται απευθείας στον εργοδότη του νεοπροσλαμβανόμενου νέου, για την κάλυψη μέρους της μισθολογικής δαπάνης

Η διάρκεια του προγράμματος έχει οριστεί έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022 ή μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισθέντος ποσού.

Αν η νέα πρόσληψη αφορά σύμβαση εξαρτημένης εργασίας μερικής απασχόλησης, η επιδότηση μείωνεται στα 1.800 ευρώ.

Αν είναι ορισμένου χρόνου διάρκειας μικρότερης των 6 μηνών, η νέα θέση εργασίας επιδοτείται αναλογικά με τον χρόνο απασχόλησης και το είδος της σύμβασης (πλήρους ή μερικής).

ADVERTISEMENT

Ρήτρα απασχόλησης

Σημειώνεται ότι για τις επιχειρήσεις που επιδοτούνται ισχύει ρήτρα απσσχόλησης.

Ειδικότερα, οι θέσεις εργασίας που επιδοτούνται είναι επιπρόσθετες σε σχέση προς τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας.

Ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρήσει κατά μέσο όρο τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που είχε την 12η Νοεμβρίου 2021 για το χρονικό διάστημα επιδότησης της νέας θέσης εργασίας, προσαυξημένο κατά τον αριθμό των νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας σύμφωνα με το παρόν πρόγραμμα.

Δηλαδή για το διάστημα της επιδότησης (έως έξι μήνες) πρέπει να διατηρήσει τις παλαιές θέσεις εργασίας.