A- A+
Προθεσμιακές: Ξεχάστε τους τόκους - Επιλογή με βάση το πρόγραμμα επιβράβευσης

Με τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων κάτω από το 0,10% για ποσά χαμηλόρερα των 100.000 ευρώ, το κυνήγι των αποδόσεων έχει αλλάξει.

Πλέον, οι καταθέτες για να πετύχουν μία αξιοπρεπή απόδοση θα πρέπει να στραφούν σε προγράμματα που προσφέρουν και επιβράβευση σε είδος.

Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τους ελάχιστους τόκους θα λαμβάνουν και πόντους ή ευρώ που μπορούν να εξαργυρωθούν στους συνεργάτες του προγράμματος επιβράβευσης κάθε τράπεζας.

Γιατί είναι καλύτεροι οι πόντοι

Το γεγονός ότι η επιβράβευση δίνεται σε είδος δεν θα πρέπει να σας ανησυχεί. Μπορείτε με την ανταμοιβή να κάνετε τις τακτικές σας αγορές, όπως πχ. στο σούπερ μάρκετ ή σε πρατήρια καυσίμων.

Αποτελεί δηλαδή πραγματικό χρήμα, που μπορεί να δαπανηθεί για συναλλαγές που ούτως ή αλλιώς κάνετε κάθε μήνα.

Εξάλλου, δεν επιβάλλεται κανένας φόρος, σε αντίθεση με τους τόκους που επιβαρύνονται με 15%.

ADVERTISEMENT

Το ύψος της επιβράβευσης

Πλέον, στην πλειονότητα των προθεσμιακών καταθέσεων το ύψος της επιβράβευσης σε είδος ξεπερνά σε αξία τους τόκους που κερδίζει ο καταθέτης.

Για παράδειγμα, σε προθεσμιακή κατάθεση 50.000 ευρώ διάρκειας 12 μηνών ο καταθέτης λαμβάνει τόκους ύψους 21,25 ευρώ μετά από την παρακράτηση του φόρου.

Για την ίδα κατάθεση όμως κερδίζει και 36 ευρώ σε είδος, που μπορεί να εξαργυρώσει σε επόμενες αγορές.

Δηλαδή το κέρδος του από την επιβράβευση είναι 70% μεγαλύτερο από τους τόκους και μάλιστα είναι αφορολόγητο, σε αντίθεση με τους τόκους που επιβαρύνονται με συντελεστή 15%.

ADVERTISEMENT

Βρείτε το προϊόν που σας συμφέρει

Σίγουρα η σύγκριση διαφορετικών προγραμμάτων επιβράβευσης είναι πολύ δύσκολη δια γυμνού οφθαλμού.

Το Moneyonline ωστόσο δίνει λύση μέσω των εργαλείων του. Ειδικότερα, στη σύγκριση των προθεσμιακών καταθέσεων, μπορεί να ταξινομήσετε τα αποτελέσματα με βάση το συνολικό κέρδος, όπως φαίνεται και στο παράδειγμα που ακολουθεί.

Έτσι, ανεξάρτητα από το αν είναι τόκοι ή επιβράβευση σε είδος ξέρετε πόσα θα σας δώσει η τράπεζα συνολικά καθαρά, αφαιρουμένων και του σχετικού φόρου.

Με τον τρόπο αυτό εντοπίζετε πιο εύκολα την καλύτερη δυνατή επιλογή για τα χρήματά σας.