A- A+
Προθεσμιακές καταθέσεις: Που φτάνουν σήμερα τα επιτόκια στα προϊόντα 15, 18 και 24 μηνών

Υψηλές αποδόσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και το 2% προσφέρουν οι τράπεζες στις προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας μεγαλύτερης του έτους.

Με τα επιτόκια στάσιμα εδώ και δύο μήνες και τις προβλέψεις ότι η οροφή στα ευρωπαϊκά επιτόκια δεν βρίσκεται πολύ μακριά από τα τρέχοντα επίπεδα, ενδεχομένως τα προγράμματα διάρκειας άνω των 12 ετών να συνιστούν σε αυτή τη φάση ευκαιρία.

Μέσω αυτών οι καταθέτες μπορούν να κλειδώσουν μία υψηλή απόδοση έως και την άνοιξη του 2025 για τα χρήματά τους, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ σε αυτό το διάστημα.

Τα βασικά χαρακτηριστικά

Η αλήθεια είναι ότι η ζήτηση για προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας 15, 18 και 24 μηνών έχει ενισχυθεί σημαντικά από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Στο συγκεκριμένο μήνα σχεδόν 1 στους 5 καταθέτες επέλεξαν προϊόντα αυτής της διάρκειας. Τα πλεονεκτήματά τους είναι τα εξής:

Πρώτον, διασφαλίζουν ένα σίγουρο και υψηλό επιτόκιο για μεγάλο χρονικό διάστημα

Δεύτερον, οι τόκοι καταβάλλονται ανά μήνα, τρίμηνο ή και εξάμηνο, εξασφαλίζοντας ένα σίγουρο εισόδημα για τον αποταμιευτή

Τρίτον, προσφέρουν τη δυνατότητα την ημέρα καταβολής των τόκων για πρόωρη ανάληψη των χρημάτων χωρίς καμία ποινή.

ADVERTISEMENT

Προσοχή στο είδος του επιτοκίου

Σημειώνεται πάντως ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα, στην πλειονότητά τους, διατίθενται με αυξανόμενα ανά περίοδο εκτοκισμού επιτόκια.

Αυτό σημαίνει ότι για να εξασφαλίσει ο καταθέτης την απόδοση που υπόσχονται θα πρέπει να διατηρήσει τις αποταμιεύσεις του στο ίδιο προϊόν μέχρι τη λήξη του.

Διαφορετικά, εφόσον το επιτόκιο είναι αυξανόμενο και προχωρήσει σε πρόωρη ανάληψη, η τελική απόδοσή του θα είναι χαμηλότερη.

Για το λόγο αυτό, εάν υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να βγείτε από ένα πρόγραμμα πριν το τέλος της διάρκειας ζωής του, καλό θα ήταν να ελέγξετε την εξέλιξη των επιτοκίων ανά περίοδο εκτοκισμού.


Διαβάστε: Προθεσμιακές καταθέσεις για όλα τα ...γούστα με διάρκεια έως 24 μήνες από την Τράπεζα Χανίων - Αποδόσεις ως 2,05%


ADVERTISEMENT

Οι αποδόσεις

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Moneyonline, τα πρϊόντα με διάρκεια άνω των 12 μηνών για 100.000 ευρώ, προσφέρουν τις ακόλουθες αποδόσεις

Για άλλα ποσά και διάρκειες μεταβείτε στο εργαλείο σύγκρισης προθεσμιακών καταθέσεων

Κάντε κλικ στους πίνακες για μεγέθυνση

  • Για 15 μήνες


  • Για 18 μήνες


  • Για 24 μήνες