A- A+
Προθεσμιακές: Η Alpha Bank άνοιξε το νέο κύκλο μείωσης στα επιτόκια
Σε νέο κύκλο μείωσης των επιτοκίων εισέρχεται η αγορά των προθεσμιακών καταθέσεων, μετά τη διαφαινόμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Πρώτη χορό των μειώσεων άνοιξε η Alpha Bank, η οποία προχώρησε στην περικοπή των επιτοκίων της έως και 20 μονάδες βάσης, κυρίως για ποσά που ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ.

Πλέον, η νέα «οροφή» στις αποδόσεις των προθεσμιακών λογαριασμών διαμορφώνεται στο 0,70%.

Ο ανταγωνισμός

Τις επόμενες ημέρες, κι εφόσον όπως όλα δείχνουν η χώρα επιστρέψει στην κανονικότητα, με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές, θα ακολουθήσουν κι οι υπόλοιπες τράπεζες.

Το γεγονός αυτό θα επιτρέψει τη βελτίωση του κλίματος, δίνοντας τη δυνατότητα στις τράπεζες να μειώσουν κι άλλο το κόστος άντλησης ρευστότητας από τους καταθέτες.

Οι περικοπές που θα εφαρμοστούν αναμένεται να κινούνται μεταξύ 10 και 20 μονάδων βάσης, στη λογική των τροποποιήσεων που πραγματοποίησε η Alpha Bank.

Επαναπατρισμός

Οι τράπεζες στοχεύουν σε πρώτη φάση στην προσέλκυση των καταθέσεων που είχαν φυγαδευτεί πέρυσι στο εξωτερικό μέσω της αγοράς αμοιβαίων κεφαλαίων ξένων οίκων.

Σε αυτούς τους τίτλους έχουν χαλαρώσει τα capital controls. Όποιος τους ρευστοποιήσει, τα χρήματα κατατίθενται στο λογαριασμό της ελληνικής τράπεζας.

Ωστόσο, μπορούν ανά πάσα στιγμή να ξαναγοραστούν τα ίδια ή άλλα αμοιβαία κεφάλαια, εάν ο καταθέτης αισθανθεί εκ νέου ανασφάλεια.

Καμπάνια

Οι τράπεζες αναμένεται να ξεκινήσουν νέο κύκλο επαφών με τους συγκεκριμένους πελάτες, προτείνοντάς τους μία προθεσμιακή.

Παρά τη μείωση των επιτοκίων στην Ελλάδα, ο καταθέτης μπορεί να κερδίσει με τον τρόπο αυτό κάποιους τόκους, σε αντίθεση με τα αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων εξωτερικού, οι αποδόσεις των οποίων είναι μηδενικές.

Κίνητρο για επιστροφή των αποθησαυρισμένων χαρτονομισμάτων μπορεί να δοθεί μόνο με την πλήρη άρση των capital controls για τα μετρητά που κατατίθενται στο σύστημα.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει γίνει αυτό δεκτό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), παρ΄ ότι αποτελεί πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς.

Σύγκριση επιτοκίων

Μπορείτε να βρείτε τις καλύτερες προθεσμιακές με το εργαλείο σύγκρισης επιτοκίων του Moneyonline.gr.