A- A+
Προθεσμία 6 ημερών από την Ευρώπη για τη λίστα με τα μέτρα - Τελείνουν χρόνος και ...λεφτά
Προθεσμία έξι εργάσιμων ημερών στην Ελλάδα για να παρουσιάσει μια βελτιωμένη λίστα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, έδωσε το Euro Working GROUP της Μ. Πέμπτης.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, για μία ακόμη φορά υπήρξε δραματική έκκληση της ελληνικής πλευράς για ρευστότητας, ωστόσο οι δανειστές απάντησαν ότι χωρίς σοβαρά μέτρα λεφτά δεν υπάρχουν.

«Από την ελληνική πλευρά υπήρχε μια ισχυρή δήλωση ότι η κατάσταση της ρευστότητας γίνεται πολύ κακή και υπήρχε ένα αίτημα να απελευθερωθεί κάποιο είδος στήριξης πριν τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 24 Απριλίου», αναφέρει ένας αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, «κανείς δεν μπορεί να ξέρει πως θα μπορούσε να γίνει αυτό – δεν υπάρχει προθυμία για την παροχή υποστήριξης πριν υπάρξει κάποια πρόοδος όσον αφορά το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων».

Δεν τους πείθουν

Σύμφωνα με το πρακτορείο, αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι εμπειρογνώμονες της Ευρωζώνης δεν πείστηκαν πως το πρόβλημα ρευστότητας είναι τόσο σοβαρό όσο είχε περιγράψει η Αθήνα, ενώ ορισμένοι υποπτεύθηκαν μια προσπάθεια να εκφοβιστούν οι πιστωτές προκειμένου να απελευθερώσουν κάποια κεφάλαια.

Οι πιστωτές της Ελλάδα είναι αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν την πλεονεκτική τους θέση για να πιέσουν για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη καθυστερήσει και στις οποίες αντιστέκεται η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για κοινωνικούς λόγους.

«Το κλίμα ήταν καλύτερο απ’ ό,τι την τελευταία φορά, αλλά η ουσία όσο σκοτεινή ήταν και τις προηγούμενες φορές», αναφέρει ένας άλλος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Το ορόσημο της 24/4

Εάν η Ελλάδα και οι θεσμοί συμφωνήσουν στη λίστα των μεταρρυθμίσεων μέχρι τις 21-22 Απριλίου και οι υπουργοί την εγκρίνουν στη συνεδρίαση τους στη Ρίγα στις 24/4, η Αθήνα ενδεχομένως να κερδίσει κάποια υποστήριξη όσον αφορά τη ρευστότητα από την ΕΚΤ μέσω ενός αυξημένου ορίου στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

Η Ελλάδα ελπίζει ότι μια πολιτική συμφωνία θα μπορούσε να βοηθήσει επίσης να λάβει 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ σε αγορές ομολόγων τα προηγούμενα χρόνια.

Αλλά για να γίνει νέος δανεισμός από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, οι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η Αθήνα θα πρέπει πρώτα να έχει περάσει από το κοινοβούλιο τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, καθώς η αξιοπιστία της κυβέρνησης είναι πλέον τόσο χαμηλά που κανένας δεν θα προβεί σε ενέργειες μόνο με βάση τις υποσχέσεις, καταλήγει το δημοσίευμα του Reuters.