A- A+
Πρόταση για την εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας υπέβαλε η Alpha Bank
Την υποβολή πρότασης στην Credit Agricole, για την εξαγορά του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής Τράπεζας, επιβεβαιώνει με σχετική της ανακοίνωση η Alpha Bank.

Όπως επισημαίνει σχετικά η διοίκηση της Alpha Bank, με την κατατεθείσα πρότασή της, περιορίζεται η χρήση κρατικών κεφαλαίων για την υλοποίηση της συναλλαγής, η τράπεζα εναρμονίζεται με το πλαίσιο που έχει τεθεί από τις εγχώριες αρχές και παράλληλα συμβάλλει στην αξιόπιστη αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Επιβεβαιώνεται πλήρως το ρεπορτάζ του Moneyonline.gr, το οποίο είχε δημοσιοποιήσει πληροφορίες για επικείμενα deals μεταξύ Alpha και Εμπορικής και Αγροτικής – Τράπεζας Πειραιώς.

Η Alpha Bank στην ανακοίνωσή της τονίζει πάντως ότι δεν έχει ακόμη υπογραφεί η συμφωνία.

Συγκεκριμένα, «διαψεύδει κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα περί συμφωνίας της Τραπέζης μετά της Credit Agricole για την εξαγορά της Εμπορικής Τραπέζης».

Το νέο σχήμα

Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι Alpha Bank και Γάλλοι τα έχουν βρει σε όλα.

Στο νέο σχήμα που θα προκύψει, η Credit Agricole, βασική μέτοχος της Emporiki Bank, θα εισφέρει τα κεφάλαια που θα χρειάζονται για να αποφευχθεί η κρατικοποίησή του, με το management να περνά στα χέρια της Alpha Bank.

Το σενάριο αυτό βολεύει και τις δύο πλευρές.

Από τη μία πλευρά οι Γάλλοι θα βάλουν λιγότερα κεφάλαια σε σχέση με το αν η Εμπορική Τράπεζα συνέχιζε την αυτόνομη πορεία της, ενώ οι μεγαλομέτοχοι της Alpha χωρίς να βγάλουν πολλά χρήματα από την τσέπη τους, θα διατηρήσουν τον έλεγχο της διοίκησης του νέου πιστωτικού ιδρύματος.